open-navfaktor-logo
search
Nepoštivanje mjera
Beganović: Četiri prijateljice otišle na ručak, jedna ih sve zarazila, među njima i trudnica
BiH iz dana u dan niže rekorde po broju zaraženih i umrlih od COVID-19. Prema izvještajima zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH i RS-u te Brčko Distriktu, u posljednja 24 sata u našoj zemlji oboljelo je 1.555, a preminula je 21 osoba.
27.10.2020. u 15:17
get url
text

Prema riječima Kemala Beganovića, člana Kriznog štaba Kantona Sarajevo, rekordi padaju, ne samo u BiH, nego u cijelom regionu i Evropi.

Kemal Beganović

- Bilo je očekivano da će se epidemiološka situacija pogoršati dolaskom jeseni, ali da ćemo imati ovakve brojke, nismo se nadali. Ne možemo reći da je rezultat toga više testiranja. Treba gledati postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih i on je izuzetno visok u odnosu na ranije mjesece. Imamo situaciju da je sada od ukupnog broja testiranih, njih 40 posto pozitivnih na COVID-19. Prije je ta brojka iznosila najviše 15 posto – kaže Beganović.

Dodaje da je nepoštivanje mjera pravi razlog što imamo ovakve brojke.

- Evo vam samo jedan primjer. Četiri prijateljice otišle su na ručak u jedan ugostiteljski objekat u okolini Sarajeva. Pri susretu izgrlile su se i izljubile. Jedna od njih je bila pozitivna na COVID-19, a da to nije znala. No, nakon ručka sve četiri su, od kojih je jedna trudnica, zaražene. Ko je kriv za to, Krizni štab, epidemiolog, infektolog? Naravno, većina građana poštuje mjere, ali svi ispaštamo zbog manjine koja je neodgovorna – navodi Beganović.

Na pitanje, možemo li u narednim danima očekivati uvođenje dodatnih mjera, odgovara da trenutno ništa nije na stolu, ali da se nikada ne zna.

- Trenutno se ne razmatra nikakva nova mjera, ali to ne znači, s obzirom na situaciju u Kantonu Sarajevo, da već večeras nećemo donijeti nešto novo. To je naprosto nemoguće predvidjeti - istaknuo je.

Prateći situaciju od početka godine, Beganović kaže da je uočeno da epidemija dolazi u valovima te da postoje određene zakonitosti, a to je da kad se dostigne određeni vrhunac, broj zaraženih počinje padati.

- Priroda svake epidemije, pa i ove jeste da ima svoj vrhunac, a potom slijedi zatišje, do nove tzv. eksplozije. Očigledno je da smo mi u toj fazi, a kada će brojke početi padati, vrlo teško je kazati – naglasio je Beganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.