open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Beganović: Mjere i oprez i dalje moraju biti na snazi
Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, dr. Kemal Beganović kazao je na jutrošnjoj redovnoj konferenciji za medije kako je u proteklih 24 sata obrađeno 297 testova, čiji su uzorci prikupljeni u periodu od 25. do 27. decembra ove godine.
28.12.2020. u 10:41
get url
text

- Pozitivnih testova bilo je 42. U isto vrijeme, 103 pacijenta su se oporavila od koronavirusa, što i dalje jasno ukazuje na činjenicu kako je broj oporavljenih veći od broja zaraženih, čime je kao i u posljednjih mjesec dana nastavljen ovaj pozitivan trend. Nažalost, šest osoba je preminulo u posljednja 24 sata - naglasio je Beganović.

Do danas su ukupno prijavljena 373 smrtna slučaja od Covid-oboljenja, odnosno infekcije koronavirusom. Naveo je i da se na bolničkom liječenju nalazi 166 osoba, od toga na KCUS-u 110, a u Općoj bolnici "Prof. dr. Abdulah Nakaš" 56 pacijenata.

- Na respiratorima u KCUS-u je 12 pacijenata, a u Općoj bolnici dvoje. Na neinvazivnoj ventilaciji je njih 13. Otpušteno je sedam pacijenta sa ovog bolničkog liječenja - rekao je.

Što se tiče kumulativnih podataka, od 30. januara do 27. decembra ove godine ukupno je PCR metodom potvrđeno 23.970 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih se njih 22.171 oporavilo od zaraznog oboljenja Covid-19. Trenutno je aktivno 1.426 aktivnih slučajeva u KS.

U periodu od 14. do 28. decembra ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.406 samoizolacija.

Ovom prilikom, Beganović je podsjetio kako je na današnji dan, prije mjesec dana, u Kantonu Sarajevo urađno znatno više testova, i to 963 naspram današnjih 297, što je otprilike za dvije trećine manje.

- Također je i broj novozaraženi bio znatno veći 283 naspram današnjih 42. Kada današnji broj pomnožimo sa tri, opet je ova broj bio više nego dvostruko veći u odnosu na broj koji danas iznosimo. U odnosu na današnjih 166 pacijenata u bolnicama, prije mjesec dana bilo je 320 pacijenata, i to 236 na KCUS-u naspram današnjih 110 i 84 u Općoj bolnici naspram današnjih 56. Kada govorimo o odnosu broja aktivnih slučajeva, prije mjesec dana bilo ih je 4.078, a danas je taj broj 1.426 - detaljno je naveo Beganović.

Kazao je i kako ovi uporedni pokazatelji ujedno i govore o kretanju epidemije.

- Mjere i dalje moraju da budu na snazi, oprez i dalje mora da bude na snazi. Svih mjera koje su propisane moramo se i dalje pridržavati. Kako bi se smanjila opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa. Sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije možete naći na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo - www.zzjzks.ba - naglasio je dr. Beganović.

Dodao je i kako se u slučaju pojave simptoma građani trebaju javiti svom porodičnom ljekaru ili preko online aplikacije koja se nalazi na web stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.