open-navfaktor-logo
search
Iz reda Ostalih
Begić objavio kandidaturu za (pot)predsjednika FBiH pa kritikovao Schmidta
Zastupnik Demokratske Fronte u državnom parlamentu Zlatan Begić svojom objavom na Facebooku obznanio je kako je njegova kandidatura za poziciju potpredsjednika/predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine jučer formalno podnesena u Domu naroda FBiH.
18.01.2023. u 22:18
get url
text

On je u svojoj objavi kritikovao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegove nametnute odluke u izbornoj noći kojima je, kako kaže, na nezapamćen način u historiji demokratije kompromitirao izborni proces i pogazio izbornu volju građana.

- Mi nećemo, niti bi ikad takvo poniženje sebi dopustili, mjaukati i zazivati nove protupravne odluke Schmidta samo da bi nas se uvelo u vlast. Međutim, i dalje ćemo insistirati da Schmidt i svaki drugi visoki predstavnik poštuje vladavinu prava, što neizostavno podrazumijeva poštivanje i obavezu implementacije presuda i odluka Evropskog i Ustavnog suda - započeo je on.

Naime, Begić je kandidat iz reda Ostalih koji se po nacionalnosti izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac.

- Mogućnost kandidature i ostvarivanja ovog ključnog ljudskog prava da bi se jedna zemlja uopšte mogla nazvati demokratskom, u ovom slučaju zavisi upravo od navedenih odluka Schmidta koje obuhvataju i način kandidature i izbora predsjednika/potpredsjednika entiteta Federacija BiH. Da li je Schmidt svojim odlukama omogućio nastavak i jačanje rasizma i diskriminacije svih nas koji nismo 'konstitutivni' (Bosanci i Hercegovci, Romi, Jevreji i sl.) o tome ćemo dobiti potvrdu ubrzo - poručio, između ostalog, je Begić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.