open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Begić podnio krivičnu prijavu i sve slikao: Čovićev potpredsjednik RS-a službenim autom išao na more
Ivan Begić, nezavisni kandidat za predsjednika Republike Srpske, predao je danas banjalučkom Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Josipa Jerkovića, aktuelnog potpredsjednika RS-a.
10.08.2022. u 21:33
get url
text

Begić je krivičnu prijavu podnio zbog zloupotrebe položaja prema članu 315. Krivičnog zakona Republike Srpske. Jerković je, prema navodima Begića, koristio vozni park koji zakonski pripada Palati predsjednika RS-a, za privatne potrebe.

- Jerković je iskoristio službeno auto da ode u mjesto Vir, Republika Hrvatska, gdje nije imao službenih obaveza, u vezi s funkcijom koju obavlja, već je to lice sprovodilo bijesne gliste, kupanje, sunčanje i obilazak privatnih apartmana i privatnih slastičarni o trošku nas, poreznih obveznika. Prijavu sam dokumentovao i fotografijama, i ukoliko me gospodin Jerković pokušava demantovati, neka zna da sam i ja otišao tamo, svojim privatnim autom i poslikao ga - izjavio je Begić na konferenciji za novinare ispred banjalučkog tužilaštva.

VEZANI TEKST - Znate li ko je čovjek na fotografiji i koju važnu funkciju u BiH obavlja

On je naglasio da sve one informacije može provjeriti Tužilaštvo "ako hoće" jer postoje putni nalozi u Palati RS-a, a i Granična policija BiH redovno bilježi ovakve prolaske.

Podsjećajući da ove privilegije o narodnom trošku koristi i Davor Čordaš, koji koristi dva službena vozila da ode vikendom kući u Mostar, dok u RS-u "brani" interese Hrvata, Begić je naglasio da vjeruje da će i revizija ispitati poslovanje Sekretarijata za izbjegle i raseljene RS-a.

- Neka uzme auto svog stranačkog šefa Dragana Čovića (HDZBiH) neka obilazi svoju rodbinu, prijatelje, imovinu po Hercegovini. O narodnom trošku nije više fer. Kada ide po instrukcije u Zagreb, neka ide privatno - rekao je Begić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.