open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Begić: Stekli smo dojam da smo ucijenjeni, CIK nije trebao biti tema, u startu su razdvojili stranke
Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine istakao je da su na pregovorima koji se vode u zgradi Delegacije Evropske unije diskriminirani.
18.03.2022. u 14:32
get url
text

VEZANI TEKST - Đonlagić: Nije upućen poziv DF-u, SDP-u i Našoj stranci za učešće na temu izmjena Izbornog zakona

- Jedni su u jednoj sobici, drugi u drugoj. To nam nikako nije jasno. Ako su to evropski standardi onda nisam siguran koliko nam treba takva Evropska unija – započeo je Begić.

On je potvrdio da DF nije dobio službeni poziv za prisustvo u pregovorima koji se vode u "velikoj sali", sve dok nisu sami upitali.

- Onda su se oni malo napravili Englezi, Nijemci i Francuzi pa su kazali pa što eto ne pređete, imaju tamo vaša imena. Mislim, poprilično neozbiljno. Jedna metodologija koja ne odgovara ozbiljnosti ovog procesa – pojašnjava Begić.

VEZANI TEKST - Prepreka u pregovorima: HDZ traži da se CIK bira i u Domu naroda

Kako pojašnjava dalje, na pregovore su došli da razgovaraju o izbornom procesu.

- Nas su odmah u startu razdvojili. I odmah u startu su nam rekli da će se razgovarati samo o integritetu izbornog procesa. Dakle, elektronsko glasanje, sigurnost izbora... Niko nije ni pomenuo da će se razgovarati o drugim temama, da bismo mi uveče saznali da pored sastanka koji je juče zakazan u pola dva, zakazan još jedan paralelni sastanak u dva na kojem se razgovaralo sa "neumskom ekipom" – nastavlja on.

Prema njegovim riječima, prilično su bili iznenađeni kada se na jučerašnjim pregovorima našla tema o CIK-u.

- Nama je rečeno dan ranije da će se razgovarati o integritetu izbornog procesa. Međutim, mi smo jučer cijeli dan razgovarali o CIK-u. Totalno mimo onoga što nam je rečeno da će biti tema i mimo onoga što smo mi očekivali - kazao je Begić dodajući da se "svaka vrsta usluga se pokušava dati HDZ-u i njihovim zahtjevima".

Zatim je Begić dodao da su jučer stekli dojam da su ucjenjeni.

- Prvo, CIK i zahtjev HDZ-a, pa onda integritet. Ja sam na kraju rekao možete poderati sve to što imate ispred sebe, ako nas ucjenjujete – rekao je on navodeći da je danas pristup promjenjen, te da će se poslije pauze ponovo razgovarati o CIK-u.

Pojašnjavajući šta je sporno po pitanju CIK-a, Begić navodi uključivanje Doma naroda ocjenjujući to "još jednim mehanizmom blokade".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.