open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Begija Smajić: Lijepo je slaviti učenička prava, ali bošnjačka djeca u RS-u nemaju pravo na svoj jezik
Od 2003. godine zatvoreno je više od 80 škola i izgubljeno 900 odjeljenja. U školama u RS-u godišnje smanjenje je za 1.700 učenika, kazala je
24.09.2019. u 15:10
get url
text

Zastupnica Begija Smajić iz zastupničke grupe "Zajedno za BiH" kazala je danas u Narodnoj skupštini RS-a, tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS-a, da je lijepo što se u školama u ovom entitetu obilježava sedmica učeničkih prava, ali je upozorila da istovremeno bošnjačka djeca nemaju pravo na učenje bosanskog jezika.

- Bošnjačkom narodu u RS-u se u školama zabranjuje imenovanje maternjeg jezika – bosanskim – istakla je Smajić.

Ona je kazala da učenici u Srbiji slušaju nastavu na bosanskom jeziku i eksternu maturu također polažu iz bosanskog jezika.

- Imamo slučaj da učenici na području RS-a, koji slušaju tzv. jezik bošnjačkog naroda, uopće nemaju mogućnost polaganja eksterne mature – kazala je Smajić.

Ona je upozorila i da je jedan od problema u školstvu u RS-u enormno smanjenje broja učenika.

- Od 2003. godine zatvoreno je više od 80 škola i izgubljeno 900 odjeljenja. U školama u RS-u godišnje smanjenje je za 1.700 učenika. Ova vlast treba prihvatiti odgovornost za smanjenje broja učenika u osnovnim školama kako bi se ovaj trend zaustavio i treba da pokaže svoju moć kroz pronatalitetnu politiku, a ne kroz smjenu potpredsjednika NSRS-a Senada Bratića za kojom nije bilo potrebe jer je podnio neopozivu ostavku – kazala je Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.