open-navfaktor-logo
search
Počast ubijenim
Begija Smajić na sjednici NSRS s bijelom trakom: Ne da mi Velid Softić koji je ubijen sa tri mjeseca da šutim
Begija Smajić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), na današnju sjednicu Narodne Skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska došla je sa bijelom trakom oko ruke. Na taj način je odala počast ubijenim na području Prijedora, njih 3.176.
31.05.2022. u 20:46
get url
text

Simboličnim stavljanjem bijele trake na ruku podsjetila je na maj 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

- Najradije bi zbog tuge koju danas osjećam šutjela, ali mi ne da Velid Softić da šutim. On nije bio ni progovorio kad su ga ubili, imao je samo tri mjeseca. Ne daju mi ni ostalih 101 ubijeno dijete Prijedora nesrpske nacionalnosti, Bošnjaka i Hrvata, ne smijem da šutim ni zbog 266 ubijenih žena i djevojčica - kazala je Smajić.

Smajić se osvrnula i na sramnu odluku načelnika Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanovića, kojom je zabranjena mirna šetnja povodom Dana bijelih traka u ovom bh. gradu.

- Svjedoci smo pokušaja onemogućavanja na dostojanstven način obilježavanja Dana bijelih traka, što nas ne čudi. Smatram da svako na sebi svojstven način treba da sudjeluje u očuvanju kulture sjećanja Dana bijelih traka. Moj način obilježavanja Dana bijelih traka je da je danas nosim na sjednici NSRS - poručila je Smajić.

Zastupnica Stranke za BiH je ovim hrabrim činom pokazala da ima suosjećajnost i odgovornost za zločine u Prijedoru, te da ljude poput nje, ma koliko neki htjeli, u borbi za istinu i pravdu, neće ušutjeti.

Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini, obilježen je danas različitim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i šire.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.