open-navfaktor-logo
search
Reagirala zastupnica
Begija Smajić: Nije tačno da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti u harmoniji u BiH, Dodik svjesno laže
Begija Smajić, zastupnica zastupničke grupe "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska i potpredsjednica Stranke za Bosnu i Hercegovinu, reagirala je na današnju izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da je BiH primjer kako muslimani i hrišćani ne mogu naći koegzistenciju, prenosi Anadolija.
14.09.2022. u 18:04
get url
text

- Nije tačno da muslimani i hrišćani ne mogu živjeti u harmoniji. Dodik svjesno laže. Kao neko ko živi u Srebrenici, mjestu gdje je počinjen zločin genocida, svjedočim lijepoj harmoniji života Bošnjaka i Srba, djeca idu zajedno u škole i vrtiće, navijaju za iste klubove, igraju u istim klubovima, ljudi pomažu jedni drugima, koriste usluge jedni drugih, nego problem nastaje kada se iz svakodnevnog života uđe u život politike, jer političari svjesno stvaraju tenzije - kazala je Smajić i nastavila:

- Žalosna sam što se posebne sjednice ne sazivaju da raspravljamo o stvarnim problemima građana, kao što je poskupljenje, odlazak mladih ljudi, nabavka ogrijeva za penzionere koji su na rubu egzistencije. Entitet RS nije samo entitet Srba, srpskog jezika i pravoslavne vjere, već je i entitet Bošnjaka, bosanskog jezika i islamske vjere, kao i drugih naroda koji u njemu žive – navela je Smajić.

Smajić je naglasila da Bosnu i Hercegovinu nisu skrojili stranci, već da ona kao politička zajednica, kao civilizacija, kao ime i simbol postoji više od hiljadu godina.

- Ovakvu kakva je danas odbranili su upravo sinovi Bosne i Hercegovine od onih koji danas čame u haškim zatvorima osuđeni za genocid i najteže ratne zločine. A, od ovog političkog prostaka i kabadahije Dodika mnogo je lakše odbraniti Bosnu i slobodu svih njenih građana bez obzira na vjeru, naciju i kulturu - zaključila je Smajić.

Dodik se danas obratio poslanicima NSRS-a na posebnoj sjednici na kojoj su se izjašnjavali o njegovom vetu za dodjeljivanje agremana njemačkom ambasadoru.

- Bosna i Hercegovina je primjer kako hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu naći koegzistenciju - rekao je Dodik u obraćanju Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Veto Milorada Dodika je odbijen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.