open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica NSRS-a
Begija Smajić: Oni koji danas ne priznaju genocid, spremni su ga počiniti nad mojim sinovima i mužem
Zastupnica grupe "Zajedno za BiH" Begija Smajić (Stranka za BiH) kazala je danas da će ona prisustvovati današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a, ali da entitetski parlament nema nadležnosti da donosi zakone koji su danas na dnevnom redu.
30.07.2021. u 13:23
get url
text

- Visoki predstavnik je dio ustavne strukture BiH i značajan je faktor u implementaciji mira. Negiranje genocida je posljednja faza genocida i prethodi činjenju novih. Kao žrtva genocida, majka, ne želim da doživim sudbinu majke Hatidže, a moja djeca, sudbinu njene djece... Oni koji danas nisu spremni priznati i osuditi genocid, spremni su ga počiniti nad mojim sinovima i mužem. Pozivam predstavnike srpskog naroda da skinu teret sa pleća svog naroda koji nije dužan da nosi teret onih koji su činili ratne zločine - rekla je Smajić. 

Na dnevnom redu današnje sjednice NSRS-a je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, po hitnom postupku, kojim se uvodi novo krivično djelo - povreda ugleda RS-a i njenih naroda.

U drugoj tački - Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, po hitnom postupku, navedeno je da nadležni organi RS-a neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u pogledu primjene odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.