open-navfaktor-logo
search
Zastupnica u NSRS
Begija Smajić: Vlasti Bratunca žele trajno ukloniti tragove zločina nad Bošnjacima
Begija Smajić, zastupnica u Narodnoj Skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, reagujući na uklanjanje tragova zločina masovne egzekucije više od hiljadu stanovnika "zaštićene zone UN-a Srebrenica" u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kod Bratunca jula 1995. godine, istakla je da "negatori genocida nikada neće poništiti presude Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine".
06.05.2022. u 11:58
get url
text

U saopćenje za javnost naslovljenom "Upoznaćemo cijeli svijet sa dešavanjima u Bratuncu", navodi kako je u "Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici u općini Bratunac ubijeno više od hiljadu bošnjačkih muškaraca i dječaka, i to je mjesto prve masovne egzekucije tokom genocidnog pohoda vojske i policije Republike Srpske".

- Ove činjenice su potvrđene presudama Haškog tribunala i Suda Bosne i Hercegovine i to negatori genocida nikada neće poništiti. Ono što će također ostati trajno upamćeno jeste istina da se sve desilo u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija! Vlasti općine Bratunac žele trajno ukloniti tragove zločina i time pokušati utjecati na zatiranje pamćenja. Podsjećam ih da time neće ušutkati one koji su preživjeli genocid, već naprotiv, dali su nam dodatnu snagu da sada upoznamo cijeli svijet sa onim što rade. Svjedočenja žrtava koja su ušla u međunarodnu pravnu literaturu, sada će dobiti novu pažnju javnosti na globalnom nivou. Umjesto da se izvinu i zajedno sa civiliziranim svijetom osude genocid i zločine koji su počinjeni, političari poput onih koji vode Bratunac i bh. entitet RS, uvijek potvrde vlastitu pripadnost mračnoj strani historije - ističe se u saopćenju Begije Smajić, te dalje naglašava:

- Sva mjesta stradanja Bošnjaka u genocidu, kao i na drugim stratištima u Bosni i Hercegovini, trebaju biti trajno obilježena kao podsjetnik budućim generacijama. Od Ujedinjenih nacija očekujemo da se uključe u ovaj slučaj i iskoriste svoj utjecaj kako bi zaustavili rukovodstvo Bratunca i bh. entiteta RS-a u ovim zlim i nehumanim namjerama. Tolerisanjem zla i fašističkog ponašanja u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u srcu Evrope, njeguje se i održava politika koja će jednog dana razoriti i slobodni i demokratski svijet, posebno Evropu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.