open-navfaktor-logo
search
Savez penzionera FBiH
Bekan: Dali smo rok Vladi FBiH za povećanje penzija, inače slijede protesti, postavljanje šatora
Ukoliko Vlada Federacije BiH do 25. oktobra ne iznađe rješenje za vanredno povećanje penzija u FBiH, penzioneri izlaze na proteste, rekao je za Faktor Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.
03.10.2021. u 07:47
get url
text

Podsjeća da traže povećanje penzija od 10 posto za sve koji su penzionisani do kraja 2017. godine. Dodaje kako ih do sada niko iz Vlade FBiH nije pozvao na razgovore.

Pripreme za proteste 

- Nikakvih sastanaka sa predstavnicima Vlade Federacije nismo imali. Misle da će sve ovo proći olako, međutim neće jer je to stav ne samo Upravnog odbora Saveza, već i svih predsjednika općinskih i kantonalnih udruženja. Mi imamo 13. oktobra zakazan sastanak Upravnog odbora. Ako oni pozitivno ne odgovore do tada, idu pripreme za proteste, izvest ćemo koliko god budemo mogli penzionera na ulice - govori Bekan.

Upitali smo da li su dali rok Vladi FBiH do kada moraju isplatiti uvećanje penzija.

- Oni neka isplate do 31. decembra, samo će morati isplatiti retroaktivno tih 10 posto od 1. januara 2021. godine, osim najvećih penzija. Mi smo im dali rok do 25. oktobra da se pozitivno riješi zahtjev za povećanjem penzija. Ukoliko se ne izjasne do tada, ide se sa pripremama za proteste koji će biti u Sarajevu. Mi smo za mirne proteste, ali vidjet ćemo hoće li biti blokada jer ovo mora jednom da se riješi. Ako ima para za sve druge, ako političari povećavaju sebi plaće, a nemaju za povećanje bijednih 382 KM, to je tuga. Kada izađemo na proteste, nema povlačenja do ispunjenja uvjeta. Na prošlim protestima najmanje je Sarajlija izašlo, gledali su iza zavjesa. Ako bude potrebno, postavit ćemo i šatore po ulicama. Vladajuća garnitura svojata penzionere pred izbore i onda ih zaboravi kao da su pomrli - govori Bekan.

Naglašava kako Federalna vlada mora da brine o penzionerima.

"Nije samo 382 KM penzije socijala"

- Niko nije pokušao da zaustavi rast cijena. Ja sam na jednom od sastanaka kazao da ćemo odustati od povećanja penzija, ali da se vrate cijene na nivo iz decembra 2020. godine, gdje je litar ulja bio 1,80 KM, a sada je tri KM. Sve je 40 posto otišlo gore, penzije stoje, zdravstvena zaštita je ravna nuli. Penzioneri prvo moraju izmiriti obaveze prema državi, pa šta ostane, a šta ostane kada kupe lijekove? - ogorčen je Bekan i dodaje:

- Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Vesko Drljača treba da vode brigu o penzionerima jer oni su socijala. Nemam nikakav stav prema tom ministarstvu i čovjeku koji ga vodi. Nije samo 382 KM penzije socijala. Šta će i čovjek koji ima 600 KM penzije, a na vratu ima troje-četvero ukućana. Igre bez granica su u Vladi FBiH. Oni će se uvijek oglušiti o naše zahtjeve, ali zato se penzioneri moraju probuditi i izaći na proteste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.