open-navfaktor-logo
search
Sjednica ESV-a
Bektić: Danas nije postignut dogovor o iznosu minimalne plaće, sjednica prekinuta
Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za Federaciju BiH u Sarajevu nije postignut dogovor o iznosu minimalne plaće u FBiH, potvrdio je za Faktor Mevludin Bektić, predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH. Kazao je kako su oni predložili da najniža plaća iznosi 700 KM, neto, dok je Udruženje poslodavaca FBiH iznijelo prijedlog od 60 posto od prosječne plaće u FBiH, dok predstavnici Vlade FBiH nisu imali prijedlog.
15.07.2021. u 17:20
get url
text

Podsjećamo, minimalna plaća sada u FBiH iznosi 406 KM, a Vlada FBiH je ta koja prema Zakonu o radu FBiH donosi uredbu o najnižoj plaći u FBiH.

Ne možemo staviti radnike u stanje hibernacije

- Danas ništa nismo dogovorili. Na sjednici smo imali prijedloge Udruženja poslodavaca FBiH, oni su zapravo deklarativno govorili o donošenju uredbe o najnižoj plaći ili propisima. Mi smo dali konkretan prijedlog, Vlada FBiH nije imala svoj prijedlog, što je trivijalno, jer ona na osnovu člana 78. Zakona o radu FBiH donosi uredbu o najnižoj plaći u FBiH. U nastavku sjednice smo izgubili kvorum jer je federalna ministrica finansija Jelka Milićević morala otići na drugi sastanak. Zakazan je kolegij ESV-a za narednih deset dana, a na kojem će se utvrditi termin za nastavak ove sjednice koju smo danas prekinuli - rekao nam je Bektić.

Upitali smo koji je bio prijedlog poslodavaca.

- Oni su išli na 60 posto od prosječne plaće u Federaciji (oko 580 KM), međutim tu je bila nejasna situacija, jer još nisu donijeti zakon o doprinosima i porezu na dohodak, u parlamentarnoj su proceduri. Mi ne možemo čekati da se oni donesu, jer želimo da prestane nedopustivo izrabljivanje radne snage. Naš stav jeste da se mora što prije utvrditi minimalna plaća, podhitno u okviru postojećih zakonskih rješenja. Šta će se desiti dalje sa ta dva zakona, to je alternativa. Ali ako budemo taoci ova dva zakona mislim da on može trajati vječnost, a mi ne može staviti radnike u stanje hibernacije, da čekaju neko vrijeme nadolazeće, i da se neko smiluje - govori Bektić.

Kaže kako su predstavnici Sindikata BiH tražili da minimalna plaća iznosi 70 posto od prosječne plaće u FBiH, odnosno, 700 KM neto.

Da je bio Novalić, moglo je doći do rješenja 

- Sada je loptica na Vladi FBiH. Nama je bila obaveza da se konsultiramo. U nastavku sjednice Vlada FBiH mora donijeti uredbu kako bi bila razmatrana i usaglašena sa partnerima ESV-a. Današnjem sastanku nije prisustvovao premijer FBiH Fadil Novalić iz svojih razloga. Da je bio, moglo je doći do konkretnih rješenja - rekao nam je Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.