open-navfaktor-logo
search
Granski sindikati
Bektić: Odluka o najnižoj plaći u FBiH se mora izmijeniti
Zasjedao je Upravni odbor 19 granskih sindikata u Federaciji BiH koje u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritorij Federacije predstavlja Mevludin Bektić. Zasjedali su i zbog odluke Vlade Federacije BiH o najnižoj plaći koja iznosi 619 KM.
28.01.2024. u 07:45
get url
text

Bektić je za Faktor kazao kako će još jednom zatražiti od Vlade FBiH uspostavljanje socijalnog dijaloga u suprotnom nije isključeno upućivanje apelacije Ustavnom sudu FBiH.

VEZANI TEKST - Biber: Odluka Vlade FBiH o najnižoj plaći je ništavna, ako neko uputi apelaciju Ustavnom sudu...

Vlada FBiH je 29.decembra na hitnoj sjednici donijela odluku o iznosu najniže plaće u ovoj godini od 619 KM o čemu je "zaboravila" izvijestiti javnost. U Službenim novinama FBiH gdje je objavljena odluka se navodi, kako je Vlada FBiH prethodno konsultirala Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH, a ispostavilo se da sjednice ESV-a nije ni bilo, čime je prekršen zakon.

Najniža plaća je prije povećanja iznosila 596 KM tako da je uvećana za samo 23 KM uprkos inflatornom udaru. 

- Imali smo Upravni odbor na kojem smo dali prioritet našim aktivnostima koje se tiču održavanja kongresa ali smo također razgovarali o najnižoj plaći i svi su praktično osudili postupak Vlade FBiH. Ostaje otvoreno pitanje na koji način možemo osporiti uredbu, način donošenja. Spremni smo na socijalni dijalog, namjera nije da se konceptualno razilazimo sa vladom već da je privolimo da sjedne i zajedno sa poslodavcima da razgovaramo o minimalnoj plaći - govori Bektić.

Dodaje kako je očigledno da minimalna plaća ide na ruku poslodavcima.

VEZANI TEKST - Ništa od 1.000 KM: Vlada FBiH odlučila da će 619 maraka biti najniža plaća u 2024. godini

- Sigurno je da odluka vlade o najnižoj plaći mora doživjeti izmjene u samom izračunu. Ovako neće moći ostati. Taj iznos od 619 KM je poražavajući i to je potcjenjivanje i radnika i sindikata. Ukoliko ne bude dijaloga ići ćemo na mogućnosti osporavanja odluke pred Ustavnim sudom FBiH, uložit ćemo apelaciju - govori nam Bektić.

Ukazuje kako je Federalna vlada odluku o najnižoj plaći donijela samoincijativno.

- Nemaju argumenata da opravdaju svoje postupku. Vjerovali smo da će nova vlada biti kreativnija od prethodne ali ostao je isti mehanizam usklađivanja. Ne rušimo nikoga, tražimo da vlada ponudi novu uredbu koja će drugačije definisati najnižu plaću - kazao je Bektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.