open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
Bektić: Povećanje minimalne plaće bi se odnosilo na 200 hiljada radnika, poslodavci nisu protiv
Granski sindikati, njih 17, koje predstavlja Mevludin Bektić, ne odustaju od zahtjeva prema Vladi Federacije za povećanje minimalne plaće u realnom sektoru u Federaciji BiH koja je sada 543 KM. Oni traže da Federalna vlada koriguje Uredbu o minimalnoj plaći koja je na snazi do kraja godine. Bektić nam je kazao kako su imali više razgovora sa poslodavcima i da oni nisu protiv povećanja minimalnih plaća.
31.08.2022. u 13:12
get url
text

Ne odustaju od masovnih protesta

- Imali smo i imat ćemo bilateralne razgovore sa poslodavcima, ali pokušavamo doći do premijera FBiH Fadila Novalića, međutim, povratna informacija je da je zauzet. Vlada FBiH, tačnije, premijer i ministar finansija su ti koji mijenjaju Uredbu o minimalnoj plaći.

Kao što je poznato, mi smo tražili da minimalna plaća iznosi 70 posto od prosječne plaće u FBiH, ali kod nas još nisu izmijenjeni zakon o doprinosima i porezu na dohodak. Još se doprinosi oporezuju sa 42 posto. S druge strane, neminovnost je da plaće moraju rasti - govori Bektić.

VEZANI TEKST - Bektić: Zbog minimalne plaće idemo u masovne proteste u drugoj polovini septembra

Dodaje da su prvi dio septembra "rezervisali" za razgovore, pregovore o minimalnoj plaći.

- Ukoliko u tom vremenu Vlada FBiH ne pristane na izmjenu Uredbe o minimalnoj plaći, u drugoj polovini septembra idemo sa masovnim protestima. Ako se Vlada urazumi i nađe kompromisno rješenje, protesta neće biti - govori Bektić.

Upitali smo za koliko ljudi bi bile povećane plaće.

- Trebalo bi da se poveća za oko 200.000 radnika - kaže Bektić.

"Nije problem da plaća ide gore" 

Razgovarali smo i sa Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH.

- Razgovarali smo i razgovaramo sa predstavnicima sindikata o minimalnoj plaći. Po uredbi Vlade koja je na snazi, usklađivanje minimalne plaće će se dogoditi 1. januara. I tada se svake godine usklađuje minimalna plaća u skladu sa određenom formulom koja stoji u Uredbi. Tačno će se znati koliko će iznositi.

Sindikat traži zbog povećane inflacije u ovoj godini, da se to napravi nešto ranije. I mi smo u principu rekli da smo saglasni s tim, nismo konkretno pričali o iznosima, ali formula će dati taj iznos - kazao nam je Smailbegović i dodao:

- Naravno, postoji tu nekoliko tehničkih problema. Vlada prvo mora izmijeniti Uredbu, postoje neke branše koje bi imale određenih problema sa minimalnom plaćom, kao što je tekstil, koža obuća. Imamo 20.000 radnika koji bi bili u problemu. To su neke tehničke stvari koje bi se morale riješiti, ali mi principijelno nemamo ništa protiv toga, saglasni smo da idemo u tom smjeru.

Kazao je i do kojeg nivoa povećanja minimalne plaće bi išli.

- Vidite, nivo se zna. Već danas se zna koliko će ta plaća biti 1. januara. Nije problem u tome da li će plaća ići deset ili 20 KM gore, bitnije da se riješe tehničke stvari, kako to implementirati - govori on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.