open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH u cajtnotu
Bektić: Priča o minimalnoj plaći od 1.000 KM od 1. januara 2024. je populizam; Čavalić: Med i mlijeko
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Vojin Mijatović je 10. oktobra izjavio kako od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona, da će minimalna plaća iznositi 1.000 KM, da će opterećenje na rad i plaću iznositi 28 posto...
02.11.2023. u 19:21
get url
text

Od tada do danas govorio je u javnosti o raznim temama, dugovanjima Elektroprivrede BiH, Agenciji za privatizaciju FBiH, Fondu solidarnosti FBiH, ali ne i o minimalnoj plaći, fiskalnim zakonima... 

Prema riječima Admira Čavalića, predsjednika Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH, a koji se nalazi na čelu Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku ovog doma, ni Vlada Federacije BiH još nije razmatrala fiskalne zakone (Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak), a kamoli da su u parlamentarnoj proceduri.

Ključni zakoni 

Najniža plaća u Federaciji BiH iznosi 596 KM prema odluci Vlade Federacije BiH koja je stupila na snagu 1. januara i važi do 31. decembra. Kada je riječ o opterećenjama na plaću, ona iznose 41,5 posto.

Čavalić je na sjednici Zastupničkog doma FBiH 25. oktobra uputio zastupničko pitanje Federalnom ministarstvu finansija šta je sa fiskalnim zakonima.

- Iako imamo najave da ćemo od 1. januara imati minimalnu plaću 1.000 KM, da će biti med i mlijeko, mi do danas nismo dobili u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak. I treći, zakon o minimalnoj plaći, niti je to išlo na Vladu FBiH.

Imam neke neformalne informacije koje kažu kako bi to moglo biti krajem novembra. Volio bih da se to dogodi, veoma sam iskren i navijam za to, ali za sada nemamo ništa od toga i pitanje je da li to može ići po hitnoj proceduri razumijevajući da je riječ o ključnim zakonima - govori za Faktor Čavalić i dodaje:

- Ne volim biti cjepidlaka, ali ovo su izuzetno važni zakoni. Pitao sam i da li imamo neke modele koji će nam pokazivati kakvi će biti makroekonomski efekti na 25 posto doprinosa, 26, 27... Čisto da imamo efekte na penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveni sistem, radnike...

Mislim da nadležno Ministarstvo finansija može uraditi te analize, ako treba pomoć, evo nudimo se. To je nekih 50-ak stranica teksta gdje se pokažu različiti modeli. Bitno je radi donošenja odluka u Parlamentu FBiH, da znamo obrazloženje zašto smo izabrali određenu stopu. Ubijeđen sam da će ovdje biti podrške i od većine i od opozicije.

Razgovarali smo i sa Mevludinom Bektićem koji predstavlja 19 granskih sindikata u FBiH.

Više smo očekivali od Vlade FBiH 

- Očekivali smo zaista mnogo više od sadašnje Vlade FBiH čiji pojedini ministri su dali izjave da će minimalna plaća od 1. januara 2024. godine iznositi 1.000 KM. To je populizam. Toliko su u cajtnotu, da je to sada nemoguća misija s obzirom na to da je kraj godine, a 1. januara starta nova fiskalna godina - govori Bektić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović je ranije za Faktor kazao kako je gotovo neizvodivo da zakon o minimalnoj plaći od 1.000 KM stupi na snagu 1. januara 2024. godine.

VEZANI TEKST - Smailbegović: Minimalna plaća od 1.000 KM je moguća uz izmjenu seta zakona, i to eventualno od 1. jula

- Moguće je u toku naredne godine, ali 1. januara, ne vidim načina kako. U optimalnoj varijanti zakoni bi se možda i mogli donijeti do Nove godine, ali u svakom slučaju za početak primjene treba prvo Federalnom ministarstvu finansija da izradi sve podzakonske akte, pravilnike, obrasce, da ih uskladi sa novim zakonima.

Druga stvar, Porezna uprava mora primijeniti svoj software, kompanije koje obračunavaju plaće također moraju promijeniti software i prilagoditi novom zakonu. Za to će trebati nekoliko mjeseci. Porezna uprava je rekla šest do osam mjeseci. Ali evo da kažemo da je potrebno šest mjeseci i to bi eventualno moglo početi sa 1. julom u najoptimalnijoj varijanti - rekao je tada Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.