open-navfaktor-logo
search
Granski sindikati
Bektić: Tražimo da se do 12. jula sazove sjednica ESV-a i razgovara o minimalnoj plaći ili idemo u proteste
Granski sindikati u Federaciji BiH okupljeni oko Mevludina Bektića dali su rok da se do 12. jula sazove sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije na kojoj će se isključivo govoriti o povećanju minimalne plaće u Federaciji, u suprotnom će granski sindikati zakazati masovne proteste, kazao je za Faktor Bektić.
04.07.2022. u 14:08
get url
text

On pojašnjava kako od predstavnika Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH traži da sa njima sjednu za sto i razgovaraju o korekciji Uredbe o minimalnoj plaći koju je ove godine donijela Vlada FBiH. Minimalna plaća trenutno iznosi 543 KM i takva bi prema Uredbi trebalo da ostane do kraja godine, a Sindikat traži barem da se povisi na 650 KM odmah zbog inflacije, rasta cijena hrane i energenata.

- Najavljujemo masovne proteste jer Vlada FBiH izbjegava izmjenu metodologije Uredbe o minimalnoj plaći. Ona razgovara jezikom poslodavaca. Mi se zalažemo i tražimo povećanje minimalne plaće u ovoj godini. Najavili smo proteste, ali 12. jula ćemo imati vanrednu sjednicu Upravnog odbora.

Dali smo rok da se do tada zakaže nova sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) gdje će se isključivo razgovarati o minimalnoj plaći, tačnije izmjeni metodologije Uredbe o najnižoj plaći. Ako ne, mi ćemo zakazati datum protesta - poručio je Bektić.

S druge strane, Savez samostalnih sindikata BiH na čijem čelu je Selvedin Šatorović traži da Parlament FBiH donese zakon o minimalnoj plaći od 1.000 KM.

- Savez samostalnih sindikata BiH će uraditi sve da se Nacrt zakona o minimalnoj plaći nađe na dnevnom redu po hitnom postupku Parlament FBiH u ovo mjesecu. Istina je da je u martu u Zastupničkom domu FBiH izglasano da se ovaj zakon stavi na dnevni red, ali na insistiranje premijera Fadila Novalića skinut je jer se tražilo dodatno usklađivanje sa Zakonom o doprinosima i porezu na dohodak.

Istina je da je SSSBiH pripremio tekst Nacrta, da je uložio mnogo napora da predsjednici svih klubova zastupnika u Parlamentu FBiH podrže našu inicijativu i mi se nadamo da će zakon biti usvojen - kazao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.