open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Bektić: Zasjedat će UO granskih sindikata zbog neprimjerenog donošenja odluke Vlade FBiH o najnižoj plaći
Zbog načina na koji je Vlada Federacije BiH donijela odluku o visini najniže plaće u Federaciji BiH u ovoj godini, a koja iznosi 619 KM, sastat će se uskoro Upravni odbor 19 granskih sindikata, rekao je za Faktor Mevludin Bektić, predstavnik ovih sindikata.
09.01.2024. u 07:48
get url
text

U Službenom listu FBiH objavljena je odluka o najnižoj plaći koja je stupila na snagu 1. januara 2024. godine i važi do 31. decembra tekuće godine, a u kojoj se navodi da je Vlada FBiH prije donošenja odluke konsultirala Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij Federacije. Takve navode demantirao je Bektić, a potom i Edhem Biber, predsjednik ESV-a, kazavši da sjednica ovog tijela nikada nije održana, čak ni konstituirajuća nakon imenovanja nove Vlade FBiH.

VEZANI TEKST - Biber i Bektić: Notorna je laž da se Vlada FBiH konsultovala sa ESV-om o najnižoj plaći, a zakon izričito kaže da mora

- Neprimjeren je način na koji se Vlada Federacije BiH ponijela, a što može izazvati reakciju. Moža se tražiti mjera, pokrenuti odgovornost za zloupotrebu položaja i ovlasti, da praktično Vlada radi na svoju ruku, što je neprimjereno. Imat ćemo vrlo brzo, da li krajem ove ili početkom naredne sedmice, Upravni odbor gdje ćemo o tome razgovarati, dogovoriti se kako dalje. Ovih 19 granskih sindikata će imati stav po tom pitanju. Vrlo brzo možete očekivati našu reakciju - govori nam Bektić.

Dodaje kako socijalni dijalog izostaje.

- Pozivati se na Ekonomsko-socijalno vijeće čija sjednica nije ni održana je zapravo zloupotreba položaja. To je neprimjereno od Vlade FBiH - govori Bektić.

U ranijem sazivu Vlade FBiH premijera Fadila Novalića održavane su sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća. Sindikate je predstavljao Mevludin Bektić, a s druge strane je bilo Udruženje poslodavaca FBiH, koji su razgovarali sa predstavnicima Vlade FBiH.

VEZANI TEKST - Ništa od 1.000 KM: Vlada FBiH odlučila da će 619 maraka biti najniža plaća u 2024. godini

- Sada socijalni dijalog izostaje. Sadašnja Vlada nije iskazala mogućnost saradnje. Ali mi imamo sporazum sa bivšom vladom koja nas je prihvatila kao socijalne partnere jer predstavljamo apsolutno većinu sindikata u FBiH, relevantni smo, taj sporazum je na snazi. Naša odluka je na snazi. Ovo minorno povećanje plaća od 23 KM može ići poslodavcima na ruku, oni će biti zadovoljni, a što je potcjenjivanje radnika. Ostane čovjek zatečen - kazao je Bektić.

Vlada FBiH odluku o iznosu najniže plaće u FBiH je donijela 29. decembra na, kako se navodi, hitnoj sjednici o kojoj javnost nije bila upoznata.

Najniža plaća prije povećanja iznosila je 596 KM, a nakon povećanja je 619 KM. 

Sindikati u Federacije su podijeljeni. Jedne, njih 19, predstavlja Mevludin Bektić dok se na čelu Saveza samostalnih sindikata BiH nalazi Selvedin Šatorović uz kojeg su sindikati obrazovanja i telekoma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.