open-navfaktor-logo
search
Vijećnica
Benjamina Karić nova gradonačelnica Sarajeva
U nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas je jednoglasno (26 glasova, dva vijećnika nisu došla) za novu gradonačelnicu izabrana Benjamina Karić. 
08.04.2021. u 10:31
get url
text

Sjednica je, podsjećamo, prekinuta u dva navrata. Prvi put prilikom izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a drugi put jer Bogić Bogićević nije prihvatio imenovanje imajući u vidu da je dva dana ranije izvijestio da odustaje od kandidature.

{$galerijaFotografija}

SDP je ovaj put za gradonačelnicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić, dok su kandidati za zamjenika gradonačelnika Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc. dr. Karić se izjašnjava kao Ostali.

Benjamina Karić predložena je uime stranke SDP-a.

Dešavanja u Gradskom vijeću dospjela su u centar pažnje nakon što Bogićević nije prihvatio mandat za gradonačelnika, te nakon istupanja NBL-a (NES) Ibrahima Hadžibajrića iz tadašnje Četvorke.

Benjamina Karić nije prisustvovala izboru za gradonačelnicu. Nakon izglasavanja, data je pauza dok novoizabrana gradonačelnica dođe u Vijećnicu. 

Za dogradonačelnike izabrani su Anja Margetić (NS) iz reda hrvatskog naroda i Haris Bašić (NiP) iz reda bošnjačkog naroda. Za Margetić je glasao 21 vijećnik, dok je Bašić imao glas više. Bašić i Margetić bili su jedini kandidati za dogradonačelničku poziciju.

20210408090725_0J4A0394.JPG
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.