open-navfaktor-logo
search
Štrajk upozorenja
Bešlić: Ako Vlada ne odvoji novac, tražit ćemo da profesori ne zaključe ocjene
Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić izjavio je da se u budžetu za narednu godinu mora iznaći 2.800.000 KM
26.12.2019. u 11:54
get url
text

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) danas je organizirao štrajk upozorenja u svim srednjim školama na području Kantona Sarajevo od 10.15 do 11.00 sati, nakon višemjesečnih neuspješnih pregovora o definiranju osnovice za plaće s vladom tog kantona.

Predsjednik Sindikata Faruk Bešlić izjavio je da se u budžetu za narednu godinu mora iznaći 2.800.000 KM za povećanja plaća i definisanje osnovice za obračun plaće u iznosu od 330 KM.

- Ukoliko Skupština i Vlada KS u budžetu za 2020. godinu ne budu odvojili novac za plaće, Sindikat će tražiti od profesora da ne zaključe ocjene za prvo polugodište i da ne započinju nastavu u drugom polugodištu - upozorio je Bešlić.  

Poručio je da Vlada KS mora poštivati i argumente Sindikata koji su izneseni u višemjesečnim pregovorima te poručio da profesori moraju imati dodatnu stimulaciju za rad, kako bi se poboljšalo obrazovanje u Kantonu.

- Zbog svega ispaštaju učenici, i Vlada treba da se osjeća krivom za ovakvu situaciju - kazao je Bešlić te dodao da je štrajk upozorenja podržalo 2.590 članova tog sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.