open-navfaktor-logo
search
Opasan otpad
Bešlić o protestima na deponiji Uborak: Nekome treba politički nered u Mostaru
Bešlić je kazao da će se Gradska uprava oglasiti nakon što se objelodane nalazi inspektora i nakon što se bude konkretno znalo "o čemu se ovdje radi"
11.06.2019. u 16:40
get url
text

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić odbio je danas dati službenu izjavu medijima o blokadi deponije Uborak i spornom mulju s prečistača otpadnih voda. Rekao je da će se Gradska uprava oglasiti nakon što se objelodane nalazi inspektora i nakon što se bude konkretno znalo "o čemu se ovdje radi".

- Očigledno je da nekome treba politički nered u Mostaru i da ga na različite načine izaziva - bio je kratak komentar prvog čovjeka Mostara.

S obzirom na to da već dva dana mještani gradskog područja Sjever Mostar tijelima brane istovar teretnih vozila s komunalnim otpadom na deponiju, danas je procurila informacija, da je otpad završio na Bišće polju. Kako saznajemo, teretna vozila Preduzeća Parkovi otpad istovaraju u krugu nekadašnjeg Aluminijskog kombinata. Međutim, postavlja se potanje, da li je to jedina aktivna divlja deponija, te šta će se učiniti po tom pitanju?

Kako tvrdi mještanin Nijaz Hodžić, jedan od inicijatora protesta, još se niko od nadležnih nije udostoji odazvati apelu očajnih građana koji na iznimno visokim temeperaturama pored nesnosnog smrada provode po cijele dane. Plan je da i ovu noć zanoće na otvorenom, i koliko noći bude trebalo, do reakcije nadležnih, no da na Uborak do daljnjeg neće dopustiti istovar komunalnog otpada bilo kakve vrste.

Podsjetimo, više stotina građana gradskog područja Sjever Mostar pokrenulo je jučer protest zbog odlaganja opasnog otpada na prostor deponije Uborak. Mještani gradskoga područja Sjever Mostar zahtijevaju žurnu reakciju nadležnih institucija i zaustavljanje nelegalnog odlaganja otpada na deponiju Uborak. Pored toga, traže postepeno zatvaranje postrojenja i saniranje ekoloških posljedica u okolini deponije Uborak, zatim da se žurno urade mjerenja i analiza stanja okoliša na deponiji, kao i njezinoj okolini te da se javnosti predstave rezultati. Također, traže žurnu ugradnju prečistača za procjedne vode koji će ostati tu i nakon zatvaranja deponije.

Iako je ovo dugogodišnji problem, kap koja je "prelila čašu" jest taj kancerogeni mulj nataložen u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, a koji je u izvjesnoj količini dovožen na deponiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.