open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Bešlić: Pregovori o uspostavi vlasti u HNK još nisu počeli
Ne vidim nijedan razlog zašto bi se o Mostaru pričalo na lokalnom nivou, kad smo mi ovdje dogovorili način izmjene izbornog zakona, naglasio je Bešlić.
13.11.2018. u 16:00
get url
text

Iako mediji već danima nagađaju ko će sačinjavati vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, iz stranke koje je osvojila najviše mandata u Skupštini HNK tvrde kako pregovori još nisu krenuli.

Unatoč špekulacijama, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK Ljubo Bešlić tvrdi kako još nisu obavili razgovore ni sa jednom od stranaka.

-Kao pobjednička stranka u kantonu pripremamo program na temelju koga bi htjeli otvoriti razgovore sa svim strankama. Svakako da ćemo prvo ponuditi onima koji imaju najbolji izborni rezultat, to bi bio logičan slijed, ali do danas nismo ni naš program završili - ističe Bešlić.

Dodaje kako još uvijek razmatraju "nekoliko stvari" koje bi se mogle naći u ponudi partnerima za formiranje vlasti. No, tvrdi da bi njihov program za pregovore trebao biti finaliziran do Skupštine HNK, na kojoj će se potvrditi mandati, a koja je planirana koncem naredne sedmice.

Naime, za formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu potrebna je dvotrećinska većina od 30 mjesta u Skupštini HNK. Prema izbornim rezultatima HDZ BiH ima 13, a SDA osam mandata.

S druge strane, GO SDP BiH Mostar danas je izašao sa pozivom za građansku inicijativu za promjene stanja u Mostaru, u kojem pozivaju građane i u BiH i u inostranstvu, na formiranje širokog građanskog pokreta za promjene. Jedan od ciljeva je održavanje lokalnih izbora u Mostaru, a potom formiranje koalicije građanskih snaga. Rame uz rame, pored DF-a očekuju i Našu stranku, ali i sve one koji se nisu, kako kažu, ogriješili o Mostar. Bešlić, iako upitan, nije htio da komentira spomenuti potez. No, ne vidi Bešlić potrebu da se o Mostaru više priča na lokalnom ili kantonalnom nivou.

-Ne vidim nijedan razlog zašto bi se o Mostaru pričalo na lokalnom nivou, kad smo mi ovdje dogovorili način izmjene izbornog zakona. Postoje dvije opcije, koja god bude, sve su se stranke izjasnile da je to dogovoreno - naglasio je Bešlić.

On u Gradu Mostaru ne vidi problem, te da se samo može inicirati i zvati problemom.

- Iz ovog grada možemo sa zadovoljstvom konstatovati da je otišao dogovor, on formalno nije potpisan, ali sve stranke su dale podršku - pojasnio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.