open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Bevanda odgovorio na optužbe: Budžet ne donosi Bevanda, već Parlament BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda još jednom je oštro odbacio sve optužbe da on na bilo koji način opstruira održavanje ovogodišnjih općih izbora u BiH.
21.04.2022. u 15:14
get url
text

- Očigledno je da postoji orkestriran napad na mene iz Centralne izborne komisije koja se redovno oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje budžeta ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH. Pri tome niko ne navodi argumente niti se poziva na zakonske procedure jer time bi negirali tvrdnju da jedan čovjek, pa premda to bio i ministar finansija, može zaustaviti izborni proces u jednoj državi - naglasio je ministar Bevanda, saopćilo je Ministarstvo finansija BiH.

Imajući u vidu veliki broj novinarskih upita i veliki interes javnosti za ovaj problem, ministar Bevanda istaknuo je da ne želi odgovarati na neosnovane optužbe s političkom pozadinom, ali želi naglasiti na temelju kojih zakona i odluka Ministarstvo finansija s njim na čelu radi i donosi odluke.

CIK je, ističu iz Ministarstva, posljednji zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve uputio Vijeću ministara BiH, a ne Ministarstvu finansija i trezora BiH.

- Iz CIK-a su Ministarstvu finansija i trezora dostavili zahtjev za mišljenje 10.03.2022.godine za "Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini" na što je 24.03.2022. godine CIK-u upućen odgovor iz Ministarstva finansija i trezora BiH - saopćili su.

Ministar Bevanda  podsjetio je da je članom 17. Zakona o finansiranju institucija BiH propisano kako se raspolaže tekućom rezervom koja je temeljem Odluke o privremenom finansiranju institucija ove godine planirana u iznosu 2.450.000 KM. U skladu s ovom činjenicom raspoloživa tekuća rezerva u 2. kvartalu 2022. godine iznosi 612.500 KM, odnosno jednu četvrtinu iznosa tekuće rezerve planirane u budžetu za 2020. godinu. Istim članom, dodaje, propisano je i na koji način Vijeće ministara donose odluke u vezi sa rashodima iz tekuće rezerve.

- Ministarstvo finansija i trezora BiH svoj posao obavlja odgovorno i u skladu s procedurama. Nakon što smo konačno 30.3. ove godine u Fiskalnom vijeću usvojili Globalni fiskalni okvir, uporedo se sprema Dokument okvirnog budžeta i budžet za 2022. godinu. I taj se posao ne radi preko noći niti po nečijim željama već po procedurama - naglasio je Bevanda.

Ističe da je Ministarstvo finansija i trezora BiH samo tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

- Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt budžeta, prema zakonskim procedurama, taj dokument se šalje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje u parlamantarnu proceduru na izjašnjavanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji usvajaju budžet - naveo je Bevanda i dodao:

- Iz Ustava i zakona je jasna procedura. Budžet ne donosi pojedinac Vjekoslav Bevanda, niti njegova politička stranka što je političkim strankama sklonim politikantstvu sasvim jasno, ali zamjenom teza dižu sebi rejting, ali i tenzije u državi da bi prikupili jeftine političke poene.

Podsjeća da je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora Vijeće ministara BiH usvojilo odluku kojom se osnovica na plaću nakon 12 godina vraća na 535 KM sa sadašnjih 475,69 KM te da će nakon usvajanja budžeta biti moguće bar približiti plaće uposlenih u institucijama BiH koji imaju najmanja primanja u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH.

- Loš položaj policajaca, vojnika, službenika i namještenika motiv je da se na budžetu za ovu godinu i Dokumentu okvirnog budžeta radi ubrzano i ozbiljno. Dat ćemo sve od sebe da ove dokumente dostavimo Vijeću ministara BiH u razumnom roku, ali neću dozvoliti da me pod pritiskom neko tjera da kršim Ustav i zakon. To nisam dozvoljavao ni kada su protiv mene pisali evropskim predstavnicima i gradili prostor za političke podvale i spletke. U Zakonu o finansiranju institucija BiH i drugim relevantnim propisima sve piše. Ja to i čitam i primjenjujem u praksi i nema tog pritiska koji će promijeniti moj pristup odgovornom i zakonitom radu - zaključio je Bevanda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.