open-navfaktor-logo
search
Tako funkcioniše u BiH
Bevandina ucjena: Ministarstvo finansija BiH zbog novca za RTV Herceg-Bosne stopiralo međudržavni projekat?
Za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na lokaciji Hum-Šćepan Polje postoji sporazum s Crnom Gorom i osiguran je novac, ali je "zapelo" jer se skoro godinu čeka mišljenje Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine o ovom projektu.
15.03.2022. u 07:46
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Potvrdivši ovo, ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović (SNSD) nam je kazao da je, prema njegovim informacijama, mišljenje urađeno i pozitivno je, ali "stoji" u Ministarstvu finansija i trezora.

Nije mu poznato zašto, ali je odgovorio da je i on čuo navode da je razlog to što od prihoda Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine još nisu data sredstva za RTV Herceg-Bosne, na čemu insistira i HDZBiH, iz kojeg dolazi ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

- Postoje ti neki navodi, ali nije da ja ne dam novac od prihoda RAK-a. Odluka o raspodjeli prihoda je pripremljena prije pola godine, ali nismo dobili još mišljenje Vijeća za državnu pomoć. Urgirali smo četiri-pet puta. To smo rekli i Bevandi – rekao je Mitrović.

Dodao je da su na kraju uputili odluku o raspodjeli viška prihoda RAK-a u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bez mišljenja Vijeća za državnu pomoć.

- Oni nisu ispoštovali rok, a sva druga mišljenja imamo – kazao je Mitrović.

Mitrović je kazao da je predviđeno da za RTV Herceg-Bosne, koja nije javni servis, ide oko 1,5 miliona KM, a ostatak novca ide za javne servise u Bosni i Hercegovini, i to za RTRS više od dva miliona KM, a za FTV i BHRT po skoro dva miliona KM.

Mitrović je reako da su "oni tražili" sredstva za RTV Herceg-Bosne, odnosno "Bevanda, ljudi iz hrvatskog političkog vrha".

Na pitanje kako komentariše takva uslovljavanja, Mitrović je odgovorio da ne može to komentarisati.

- Tako funkcioniše u BiH – dodao je ministar.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH čekamo odgovor o davanju mišljenja za projekat izgradnje mosta na Tari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.