open-navfaktor-logo
search
Problemi u USK
Bez budžeta, ali i odluke o privremenom finansiranju: Nema plaće za 2.000 radnika u zdravstvu
Kasni isplata decembarske plaće za 2.000 radnika zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona.
08.01.2022. u 08:00
get url
text

Razlog tome je što Skupština Unsko-sanskog kantona nije blagovremeno, odnosno do 31. decembra prošle godine, usvojila Odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2022. godine, kao ni Finanansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Kantonalnoj bolnici isplaćujemo sredstva preko tri doznake, jedna je vezana za decembar dok su ostale dvije u vidu pozajmice i određene akontacije. Mi u ovom trenutku nismo u stanju da isplatimo tu vrstu doznake. Ukoliko se usvoji odluka o privremenom finansiranju moći ćemo isplatiti tranše zdravstvenim ustanovama ali umanjene za deset posto - objašnjava Jasmin Husetić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Iz Sindikata ljekara i stomatologa USK-a napominju da očekuju do kraja mjeseca isplatu plaće u iznosu dogovorenom kolektivnim ugovorom. Očekuju, dodaju, da direktori zdravstvenih ustanova preuzmu odgovornost za ovaj problem.

- Mi smo zgroženi ovom situacijom u kojoj je politika veći prioritet od zdravstvenih radnika. Slična je situacija bila i u aprilu prošle godine kada nam je plaća kasnila 20 dana a Skupština se bavila kadrovskim pitanjima. Zdravstveni radnici imaju svoje porodice, kredite, školuju djecu i na kraju zaradili su te plaće. Nas, administracija ne zanima to je posao direktora, a čini mi se da jako malo rade na tome - objašnjava Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK-a.

Iz Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice u Bihaću poručuju da neće biti marionete politikanstva u USK-a.

- Dvije godine nosimo teret korone, radimo i snalazimo se kako znamo i možemo. I svi su nas hvalili. Očekivali smo od svih zastupnika da to ne bude deklarativno samo na društvenim mrežama, nego i konkretno u skupštinskim klupama. Očekivali smo da nađu zajednički jezik a ne da se bave politikanstvom i tom patološkom borbom za vlast - kaže Elvir Hrustanović , predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK-a, tokom slijedeće sedmice zakazat će sjednicu na kojoj će se između ostalog naći i Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

- Do sada je uvijek Plan Zavoda usvajan jednoglasno i to očekujem i ovaj put. To nije politički dokument i ne bi trebao biti tema političkih igara, jer se radi o zdravstvenim radnicima koji rade u vrlo teškim uvjetima - ističe Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK-a.

Plaće 2.000 radnika zaposlenih u zdravstvu uvjetovane su usvajanjem Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a. Uz to, ukoliko do kraja mjeseca Skupština ne usvoji budžet, ili makar odluku o privremenom finansiranju, bez plaće za januar ostat će i oko šest hiljada budžetskih korisnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.