open-navfaktor-logo
search
Komisija za koncesije
Bez pomaka na rješavanju spora zbog hidroelektrana na Drini, čeka se Sud BiH
Iako je prošlo skoro mjesec dana od odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine još nije nastavila raditi na rješavanju spora između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska nastalog jer su koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini dodijeljene mimo države BiH.
30.12.2021. u 11:37
get url
text

Milomir Amović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH, kazao je da su tek jučer dobili odluku Ustavnog suda BiH kojom im je za šest mejseci produžen rok da riješe pitanje dodjele koncesija za hidroelektrane na Drini.

- Sada idu praznici pa ćemo poslije praznika vjerovatno nastaviti rad – dodao je Amović.

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH prolongirao donošenje privremene mjere: Zasad bez obustave gradnje Buk Bijele

No Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije BiH, izričit je da se ne može ni početi ništa raditi dok Sud Bosne i Hercegovine ne riješi spor koji je on pokrenuo zbog sastava zajedničke komisije koja je radila na predmetu hidroelektrana na Drini.

- Još se tu ništa nije desilo. To se mora čekati, a u komisiji su hteli da na silu nastave iako komisija nema legalitet – kazao je Šehagić.

Ustavni sud BiH je, podsjetimo, na sjednici 2. decembra naložio Sudu BiH da poduzme mjere s ciljem hitnog rješavanja tog spora kojeg je pokrenuo Šehagić. Taj spor je pokrenut jer ta zajednička komisija, prema stavu Šehagića, ne zadovoljava ni teritorijalnu ni nacionalnu zastupljenost s obzirom na to da je njenih šest članova s teritorije RS-a i tek jedan iz FBiH, i pri tome je riječ o pet Srba i po jednom Bošnjaku i Hrvatu.

No problem je što je i sama državna Komisija za koncesije u krnjem sastavu jer su tri člana penzonisana, a i za preostala četiri je istekao mandat.

Amović je odgovorio da će prije nastavka rada sačekati i odluku Suda BiH, njihov stav o sastavu komisije.

- Očekivali smo da će biti do Nove godine jer ih je Ustavni sud BiH obavezao da bude što prije – dodao je Amović.

Stava je da rješenje mogu naći i u ovom sastavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.