open-navfaktor-logo
search
OV Centar
Bez rješenja za Hastahanu: Ademović upitao Mandića zašto napokon ne podnese krivičnu prijavu
Općinsko vijeće Centar zasjedalo je danas skoro tri sata na tematskoj sjednici koja se ticala lokaliteta Hastahane, gradnje Centralne banke Bosne i Hercegovine na tom lokalitetu, te potencijalnoj tužbi prema Općini Centar od strane Centralne banke. 
16.09.2021. u 17:02
get url
text

Naime, Općinsko vijeće Centar održalo je tematsku sjednicu na kojoj je prezentirana Informacija o Izvještaju o utvrđenom stanju povodom Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana "Gradski centar Marijin dvor"- lokalitet Hastahana, Odluke o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar „Marijin dvor“-lokalitet Hastahana i Odluke o provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana "Gradski centar Marijin dvor"- lokalitet Hastahana te predmetu "Korekcija Regulacionog plana Marijin dvor faza II".

Vijećnicima su se obratili načelnik Općine Centar Srđan Mandić, a sa sadržajem izvještaja Vijeće su upoznali članovi ad hoc komisije Nermin Šehović i Lejla Brčić.

Na sjednici su se obratili i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Marijin dvor Zvonko Bošnjak, predstavnica Udruženja "Hastahana park" Sabina Nikšić, predstavnica Asocijacije arhitekata u BiH Nejra Durmišević i zastupnica Centralne banke BiH Maida Čustović.

Nakon rasprave Vijeće je informaciju primilo k znanju, a informacija koja je prezentirana Općinskom vijeću će biti proslijeđena i nadležnim kantonalnim i federalnim institucijama.

Na sjednici nije donesen niti jedan zaključak. Vijećnik Dragan Stevanović (SDP) predložio je zaključak u kojem se nalaže načelniku Srđanu Mandiću da o ovom postupku obavijesti nadležne kantonalne organe, na šta je Mandić rekao da nema potrebe da se izglasava takav zaključak, te je obećao da će on to svakako učiniti. 

VEZANI TEKST - Centralna banka BiH o izgradnji u Hastahani: Mi smo savjesni i zakoniti vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici

Vijećnik Jasmin Ademović (NiP) je više puta upitao načelnika zašto konačno ne podnese krivičnu prijavu zbog Hastahane koju je dugo vremena najavljivao.

Mandić mu je odgovorio da on nije osoba koja tek tako podnosi krivične prijave. 

- Kolega Ademoviću, vi kažete da branite interes Općine Centar, a šta je Općina nego njeni građani? Vi branite interes Općine, a ja branim interese nekih građana. Svi smo mi ovdje došli zahvaljujući činjenici da je neko glasao za nas - odgovorio mu je Mandić.

Mandić je dalje tvrdio da se guverner Centralne Banke Senad Softić nije želio odazvati na sastanak. 

Također je istakao da lokaciju u Velešićima smatra čak i boljom lokacijom za Centralnu banku od Hastahane. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.