open-navfaktor-logo
search
BHANSA
Bez većih promjena u zračnom prometu iznad BiH nakon preusmjeravanja letova na istoku Evrope
Preusmjeravanje zračnog prometa iznad Ukrajine i proglašenje dijela neba na istoku Evrope zonom opasnog preleta ne bi trebalo značajnije utjecati na zračni promet iznad Bosne i Hercegovine, poručio je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac. 
25.02.2022. u 08:36
get url
text

- Naše analize su pokazale da preleti preko zračnog prostora Ukrajine, a koji će biti rerutirani, neće direktno utjecati na distribuciju prometa unutar zračnog prostora BiH. Ono što možemo očekivati, ako kriza potraje, da će doći do preopterećenja pružatelja usluga u zračnoj plovidbi Mađarske i Rumunije, što bi moglo dovesti do povećanja prometa kod nas. Ukoliko Mađarska i Rumunija počnu uvoditi regulacije, BHANSA je spremna za eventualno povećanje prometa unutar svojih deklariranih kapaciteta. Potpuna suspenzija letova u i iz Ukrajine će imati mali utjecaj na distribuciju prometa u BiH, gdje govorimo o 10 letova dnevno u narednom periodu, do oko 27 letova u dnevno ljetnoj sezoni  što je 1,5% od ukupnog zračnog prometa u BiH, izjavio je Primorac za Fenu.

On ističe da glavni tokovi prometa iznad BiH idu od zapadne Evrope prema Grčkoj i Turskoj, a čine više od 80 posto prometa koji nadzire BHANSA. Zato smatra da situacija u Ukrajini neće imati utjecaj na distribuciju prometa u glavnim tokovima prometa koji se nadzire iz centra u Sarajevu.

Eurocontrol je jučer odmah reagirao na događanja u Ukrajini i proglasio značajno područje na istoku Europe zonom opasnog letenja. Primorac kaže da su informirani kako su mnoge radarske stanice u Ukrajini uništene, sve piste blokirane, ATC osoblje evakuirano, te da humanitarni koridori nisu mogući do daljnjeg.

- Pored toga, dobili smo informaciju da je uz zračni prostor Ukrajine i dijela Ruske Federacije zatvoren i zračni prostor iznad Moldavije. Eurocontrol je napravio simulacije protoka prometa, koje predviđaju pomjeranje prometa južno i sjeverno radi obilazenja zračnog prostora Ukrajine, dok su polijetanja i slijetanja u i iz Ukrajine suspedirana do daljnjeg. Kako će stvarno rutiranje izgledati, prerano je reći, jer kao i uvijek zavisi od preferencija kompanija, zaključuje Primorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.