open-navfaktor-logo
search
Ljudska prava
Bez zdravstvenog osiguranja hiljade nezaposlenih u Federaciji BiH, ovo su razlozi
Redakciji Faktora obratili su se građani sa pitanjem kako je moguće da osobe koje su na evidenciji nezaposlenih nemaju pravo na besplatno liječenje jer su napravili neki od propusta tokom prijavljivanja.
24.04.2023. u 07:49
get url
text

Naprimjer, zakasnile su da se prijave na biro u roku nakon otpuštanja sa posla ili završetka srednje škole ili fakulteta.
Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine svim građanima je zagarantovano i pravo na zdravstvenu zaštitu, ali tako nije u praksi.

- Na evidenciji Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona nalazi se 51.937 nezaposlenih osoba. Od navedenog broja 44.130 ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, tako da se na evidenciji nezaposlenih nalazi 7.807 osoba koje nemaju pravo na zdravstveno osiguranje putem Službe za zapošljavanje ZDK – navode i dodaju:

- Kao razlog zašto ne ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje navodimo da je članom 31. Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih propisano da se zdravstveno osiguranje nezaposlenoj osobi osigurava u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju, a da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH propisano da nezaposlene osobe koje su prijavljene na evidenciji nezaposlenih, pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju u skladu sa članom 19. tačka 12. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Prijava u roku od 30 dana 

Pojašnjavaju u nastavku kako pravo na zdravstveno osiguranje imaju osobe koje su se prijavile u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, obavljanja djelatnosti ili nakon prestanka primanja naknade plaća na koju imaju pravo prema ovom zakonu ili prema propisima donesenim na osnovu ovog zakona.

Pravo na zdravstveno osiguranje imaju osobe koje su se prijavile na biro u roku od 90 dana nakon završetka školske godine u kojoj su završila redovna školovanja, odnosno od dana položenog ispita ako su prije toga izgubili pravo na zdravstvenu zaštitu...

- Imajući u vidu činjenicu da neke nezaposlene osobe ne ispune niti jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje predviđenih članom 19. Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, on i ne ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe putem službe za zapošljavanje – navode iz Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona nalazi se 27.262 osobe od kojih 21.956 koristi zdravstvenu zaštitu.

Neko se osigura preko supružnika 

- Ostale osobe ili nemaju pravo na zdravstveno osiguranje ili ga ostvaruju po drugom temelju. Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba određeno je da se zdravstveno osiguranje nezaposlenoj osobi osigurava u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju. U našim poslovnim aktivnostima obavezni smo poštovati zakonsku regulativu – navela nam je Anita Perić, rukovodilac Sektora za analizu, plan, informiranje i informatiku Službe za zapošljavanje HNK.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona nalazi se 67.699 osoba.

- Od ukupnog broja evidentiranih, zdravstveno osiguranje (odnosno ZO) koristi 42.578 osoba, dok 21.121 osoba ne koristi. Tom broju ne pripadaju sve osobe koje ne ispunjavaju uvjete, tu su i osobe koje ostvaruju pravo na drugi način, naprimjer preko supružnika, samim tim ne možemo znati tačan broj onih koji zaista ne ispunjavaju uvjet – kazala nam je Amela Makul, strušna savjetnica za informiranje Službe za zapošljavanje TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.