open-navfaktor-logo
search
Mjere su plod nužde
BH Blok: Podrška Vladi Kantona Sarajevo, molimo građane za razumijevanje i strpljenje
BH Blok daje punu podršku radu i mjerama Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnog Kriznog štaba na suzbijanju novog vala zaraze virusom Covid-19.
09.03.2021. u 13:06
get url
text

- Mjere koje su propisane su plod nužde, s obzirom na teško epidemiološko stanje i prenapregnutost zdravstvenog sektora. Molimo građane da iskažu razumijevanje i strpljenje u novonastaloj situaciji. Nažalost, zbog nesposobnosti i nepoduzetnosti vlasti na državnom i entitetskom nivou, koje nisu nabavile niti jednu vakcinu protiv virusa COVID-19, Vlada Kantona Sarajevo je prinuđena pribjeći mjerama koje nisu popularne, a koje su donesene nakon dugog razmatranja i odvagivanja posljedica - saopćio je BH blok.

Napominju da niti jedan kanton, pa ni Kanton Sarajevo, nije nabavio vakcine, jer je to ustavna dužnost i obaveza državnih i entitetskih vlasti.

- Iako je kantonima kao nižim administrativnim jedinicama gotovo nemoguće osigurati ugovore o nabavci vakcina, građani trebaju znati da su Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo poduzeli niz aktivnosti i napora kako bi za svoje građane ipak nabavili vakcine, svjesni da ne možemo čekati državnu i entitetsku vlast da urade svoj posao - dodali su.

Duboko su, kako navode, svjesni da zatvaranje ugostiteljskih i drugih objekata ima direktne ekonomske posljedice na rad poduzetnika i na privredu kantona ukupno, zbog čega su odlagali njihovo donošenje. Vladi, dodaju, nije cilj otežati poslovanje ugostitelja i drugih poduzetnika, koji su ključni faktor stabilnosti kako privatnog, tako i javnog sektora.

- Međutim, s obzirom da su bolnički kapaciteti u kantonu popunjeni, a zdravstveni radnici na izmaku snaga zbog borbe sa pandemijom koja traje već punu godinu, Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab su bili prinuđeni pribjeći drastičnijim mjerama. Vlada Kantona Sarajevo i Krizni štab moraju dati prednost zdravlju i životima građana, ma koliko teške i nepopularne bile mjere koje se poduzimaju u tom smjeru. Nadamo se da će mjere poslužiti svima nama kao svojevrsno otriježnjenje i poziv za povećanom svijesti i odgovornosti svih nas - ističu u saopćenju.

Navode da ukoliko se građani budu pridržavali preporuka, držali međusobnu distancu i izbjegavali masovna okupljanja na kojim se gotovo nemoguće držati propisanih mjera, nema razloga da sumnjaju da će doći do opadanja broja zaraženih virusom COVID-19.

- Uz još jedan poziv građanima da svi skupa doprinosemo poboljšanju epidemiološke slike štićenjem vlastitog zdravlja i zdravlja naših sugrađana, poštivanjem propisanih mjera i izbjegavanjem većih okupljanja, unaprijed se zahvaljujemo građanima Kantona Sarajevo na razumijevanju i odgovornom ponašanju - zaključuju iz BH bloka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.