open-navfaktor-logo
search
Kontrole UIO
Bh. carinici iz autobusa oduzeli televizor, obuću, tašne, najavili detaljnije kontrole pred praznike
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine prilikom pojačane kontrole putničkog prometa na Graničnom prijelazu Gradiška oduzeli su raznu robu čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 10.000 KM, saopćili su jutros iz UIO.
12.11.2023. u 11:27
get url
text
Oduzeta roba
Oduzeta roba

Najavili su da će u ovom periodu pred kraj godine, kada se očekuje pojačan dolazak građana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, kao i pojačan ulazak stranaca u BiH, njihovi carinski službenici provoditi detaljne kontrole autobusa i putničkih motornih vozila koja ulaze u carinsko područje BiH.

- Tako su već na Graničnom prijelazu Gradiška, provodeći pojačane kontrole putničkog prometa, carinski službenici otkrili i oduzeli veću količinu neprijavljene robe. Detaljnom kontrolom autobusa koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Neum, pronašli su i privremeno oduzeli: mobilni telefon XIAOMI 13 T Pro 512 GB", monitor "MSI optiks G24DGP", televizor "FIRE 40" HD Smart, 36 pari obuće (različite robne marke i veličina), ženske torbe (različite robne marke), sunčane naočale i slično. Procjenjena vrijednost oduzete robe iznosi 7.500 KM. Nadalje, detaljnim pregledom drugog autobusa otkriveno je neprijavljenih 14 cilindara za teretna vozila u vrijednost oko 3.000 KM - istaknuto je u saopćenju.

Naveli su da su potom na istom graničnom prijelazu pregledali putničko vozilo i otkrili veću količinu parfema.

- Parfemi su bili različitih ambalaža u količini od 97 komada, kao i 147 komada testera. Također, pri kontroli autobusa pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba, a radilo se o dijelovima kočionog sistema motornog vozila "toyota" - dodaju u saopćenju.

Podsjećaju sve građane da prilikom ulaska u carinsko područje BiH sa sobom mogu unijeti stvari u svom ličnom prtljagu u vrijednosti do 600 KM bez plaćanja uvoznih dažbina, a sve što prelazi ovu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje.

- Detaljnije kontrole puntika u autobusima i u putničkim motornim vozilima bit će nastavljene do kraja 2023. godine - upozprili su iz UIO.

UIOBIH

UIO BIH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.