open-navfaktor-logo
search
Sindikat UIOBIH
Bh. carinici prekidaju štrajk upozorenja
Štrajkački odbor Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine danas je jednoglasno odlučio prekinuti štrajk upozorenja zaposlenih, zbog kojeg su bilježene velike gužve na granicama. Štrajk prekidaju od sutra.
21.04.2022. u 19:36
get url
text

Na ovo su se odlučili nakon sastanka sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je predstavnike sindikata upoznao da su poduzete sve radnje na donošenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, koji treba donijeti i nešto veće plaće.

VEZANI TEKST - Velike gužve na bh. granicama zbog štrajka carinika; Sindikat: Odnos prema UIOBiH je van dostojanstva

- Prvi nacrt budžeta će biti dostavljen u idućoj sedmici, a predviđa se da će isti biti usvojen od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u drugoj polovini maja i proslijeđen u daljnju proceduru. Dakle, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će, po pitanju budžeta za 2022.godinu u potpunosti završiti svoj posao u maju. Predviđa se da će isti biti konačno usvojen u junu mjesecu, a primjena osnovice za obračun plaća u iznosu od 535 KM je uvrštena u nacrt budžeta, te će nakon usvajanja biti moguće bar približiti plaće uposlenih u institucijama BiH koji imaju najmanja primanja u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH - saopćili su iz Sindikata UIO.

Naveli su da je imenovan pregovarački tim o kolektivnom ugovoru o radu.

Istakl isu i da su druga dva zahtjeva Sindikata UIO u fazi rješavanja. Tako je direktor UIO imenovao radnu grupu za izradu prijedloga zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u UIO i prijedloga izmjene odluke koja se tiče troškova smještaja, naknade za odvojeni život i naknade za privremeno raspoređivanje.

Štrajk upozorenja zaposlenih u UIO je počeo 4. aprila i provođen je od 12 do 14 sati svaki dan. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.