open-navfaktor-logo
search
Na tamnocrvenoj listi
Bh. državljani ne mogu ući u Češku: BiH jedina država koja nema jedinstvenu potvrdu o vakcinaciji
Svim državljanima Bosne i Hercegovine koji su vakcinu protiv koronavirusa primili u domovini trenutno nije dozvoljen ulazak u Češku, a razlog tome je činjenica da u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena nacionalna potvrda o vakcinaciji.
21.09.2021. u 15:24
get url
text

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević ukazala je na problem nepostojanja unificiranog jedinstvenog QR koda na certifikatima o vakcinaciji u BiH, odnosno činjenicu da građani BiH imaju certifikate s QR kodovima koje izdaje RS, Distrikt Brčko i svaki kanton FBiH za sebe.

U postu na svom Facebook profilu Mlinarević je istakla kako je u ovim trenucima "Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja nema zajedničku, nacionalnu potvrdu o vakcinaciji".

- Nemamo mi mnogo toga zajedničkog, možda će sad neko reći. Radeći od prvog trenutka kao ambasador Bosne i Hercegovine moj rad je u potpunosti zajednički, za naše ljude u svakom trenu i apsolutno ne prihvatam da po bilo čemu budu degradirani od ostalih i da se to pravda kompleksnim političkim uređenjem. Pa ni kad se radi o potvrdama o vakcinaciji - navela je Mlinarević.

Pojašnjava kako je s pogoršanjem epidemiološke slike svuda, pa tako i u Bosni i Hercegovini, Češka Republika stavila BiH na svoju tamnocrvenu listu za ulazak u zemlju.

- U ovom trenutku u zemlju mogu ući oni koji imaju valjane certifikate o vakcinaciji i vakcine odobrene od EMA-e, odnosno EU-a. Što će u daljnjem toku reći da u Češku Republiku mogu ući oni državljani BiH koji su vakcinisani u Srbiji ili Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u Evropi čiji se certifikat priznaje, s obzirom na to da je Češka napravila svoju listu zemalja čije certifikate priznaje - navodi Mlinarević, te nastavlja:

- Danima radimo sa češkim institucijama na navedenoj temi, objašnjavajući kompliciranu situaciju po kojoj naši građani imaju certifikate s QR kodovima koje izdaje RS, Distrikt Brčko i svaki kanton FBiH za sebe, a unificirani, zajednički certifikat nemamo, niti ćemo kakve su prilike ni imati.

Podvlači kako su češka strana i institucije prijatelji i partneri BiH, te su pokušavajući iznaći rješenje za građane BiH zatražili da se dostave specimeni navedenih potvrda, te kako očekuju da će bh. nadležna tijela poslati. Mlinarević dodaje da kada budu imali informaciju da su BiH uvrstili na listu zemalja čije potvrde priznaju, javnost će biti obavještenja.

- Apeliram na vlasti u našoj zemlji da lične i stranačke nesuglasice stave postrani kad se radi bar o osnovnim pravima pojedinca, koji je mirno poštovao sve odredbe, restrikcije, lockdownove, vakcinirao se, te sad opet, nailazi na poteškoće glede slobodnog kretanja radi složenog birokratskog sistema u zemlji. Naši građani, ma kako da se zvali, ma gdje da živjeli, ukoliko su vakcinirani vakcinama koje priznaje EU, zaslužuju da budu tretirani isto kao ostatak EU i to im se mora omogućiti - zaključila je Mlinarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.