open-navfaktor-logo
search
AIBiH
Bh. inovatorima četiri zlatne i dvije srebrene medalje na 14. EUROINVENT-u
Odlične vijesti pristigle su sinoć iz Rumunije: Članovi Asocijacije inovatora u Bosni i Hercegovini osvojili su četiri zlatne i dvije srebrene medalje na na 14. izložbi inovacija EUROINVENT, održanoj u rumunskom Jašiju.
29.05.2022. u 13:50
get url
text

Kako je saopćila AIBiH, dvije medalje osvojila je Sarajka Dragana Janković, zlatnu za "cilindričnu alatku za brušenje i poliranje tankih uzoraka", a srebrenu za "kalup za izlijevanje tankih uzoraka". Obje inovacije odnose se na cementne materijale, na građevinsku naučnu disciplinu u kojoj je Dragana stekla naučnu titulu magistrice u SAD-u.

Jedan od najplodotvornijih inovatora u BiH, prof. dr. sci. Fikret Alić, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, nagrađen je zlatnom medaljom za "fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter", namijenjen prinudnom, ali pouzdanom zagrijavanju različitih fluida.

Njegov kolega po naučnom zvanju, prof. dr. sci. Pero Petrović iz Banje Luke, građevinski inženjer, dobio je zlatnu medalju za metalni kanalni propust, koji se postavlja transferzalno na makadamske ceste. U poprečnom presjeku, propust ima oblik "trostranog" trapeza, bez gornje stranice, koja je čitavom dužinom otvorena za prihvat, zaustavljanje i odvođenje plavne bujične sile sa ceste na usmjerene pravce.

Četvrta zlatna medalja pripala je Petrovićevom sugrađaninu Zoranu Dujakoviću, svjetski priznatom stručnjaku za speleologiju i ronjenje – on je predstavio "podvodni punjač plinskih i tečnih sredstava". Ronioci znaju šta znači uređaj koji im omogućava duže vrijeme ronjenja, a pogotovo speleolozi, kojima ovaj uređaj omogućava i duže udaljavanje kroz nepoznate, tijesne i opasne kanale u podvodnim spiljama.

Od šest promoviranih inovacija, tri su iz Banje Luke: Zoran Đoković, specijalist u kulinarstvu, dobio je srebrenu medalju za "instant šejk napitak” – osvježavajući napitak, od voća i povrća, koji se može izrađivati u tekućem, kašastom i kremastom obliku.

Druga srebrena medalja pripala je Husniji Kapiću iz Cazina, za "CNC mašinu za rezanje stiropora i pjenastih poroznih materijala". Inovacija omogućava da se velikom brzinom izrezuju kompjuterski oblikovani i programirani predmeti željenog oblika – svako slovo svakog alfabeta, svaki znak, logotip..., navedeno je u saopćenju iz AIBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.