open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
BH novinari: Hitno obustaviti isljeđivanje novinara i odbaciti prijavu Adnana Delića
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuje javni protest Adnanu Deliću, ministru rada i socijalne politike Federacije BiH (FBiH), radi pokušaja kriminalizacije novinara i medija koji su pisali o njegovim namjerama da na nezakonit način raspodjeli javni novac udruženjima građana u ovom entitetu.    
23.02.2024. u 16:01
get url
text

VEZANI TEKST - Režim okom, Tužilaštvo KS skokom: Na Delićev zahtjev bi da isljeđuju novinare i zastrašuju prijavitelje korupcije!?

- Ministar Delić je podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu te zatražio od pravosudnih i policijskih institucija istragu o tome ko je novinarima Hayat TV i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba dostavio dokumente na osnovu kojih su pisali o pokušaju nezakonite i netransparentne podjele 728.000 KM budžetskih sredstava.

Postupajući na osnovu prijave ministra Delića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je izdalo nekoliko naredbi MUP-u Kantona Sarajevo čiji su službenici zatražili od Hayat TV da im se dostave podaci o novinarima koji su napisali pomenuti tekst, kako bi se "saslušali u svojstvu svjedoka".

Podnošenje krivične prijave protiv novinara i medija predstavlja ozbiljan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija, kao i pokušaj oduzimanja prava novinarima da na kritički način propituju odluke javnih zvaničnika i koriste se informacijama dobijenim od neimenovanih izvora.

Upravni odbor BH novinara podsjeća ministra Delića da je, preuzimajući javnu funkciju, dobrovoljno pristao na javnu kritiku načina na koji obavlja svoje dužnosti i donosi odluke, zbog čega je potpuno nevjerovatno da krivičnom prijavom reagira na medijske sadržaje koji mu se ne dopadaju!?

BH novinari ga, stoga,  podsjećaju kako se u demokratskim društvima i slobodnoj političkoj debati ministri uglavnom "brane" argumentima i dokazima, a ne progonom novinara ili njihovom kriminalizacijom sa ciljem obmanjivanja javnosti o stvarnim činjenicama i načinima raspolaganja budžetskim sredstvima.     

Posebno je začuđujuća odluka Tužilaštva KS da nekritički prihvati krivičnu prijavu ministra Delića, te posegne za pravnim radnjama suprotnim standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Naredba o prikupljanju podataka o novinarima Hayat TV i njihovom eventualnom saslušanju u svojstvu svjedoka, u suprotnosti je i sa odredbama člana 96. Zakona o krivičnom postupku FBiH koji zabranjuje saslušanje novinara na okolnost otkrivanja izvora informacija.

Upravni odbor BH novinara poziva Tužilaštvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala Slobodna Bosna i Istraga.ba, da povuče naredbu o saslušanju novinara u svojstvu svjedoka i odbaci u cjelosti Delićevu krivičnu prijavu kao neosnovanu.  

Istovremeno, UO BH novinara daje punu podršku novinarima Slobodne Bosne, Hayat TV i portala Istraga.ba u namjeri da zaštite svoje izvore, te ih ohrabruje da odbiju dati policiji bilo kakve podatke ili dokumente koji mogu narušiti tajnost i integritet izvora informacija, kao i povjerenje između izvora informacija i ova tri medija - saopćeno je iz UO Udruženja BH novinari.      

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.