open-navfaktor-logo
search
Odgovor Amerikancima
BH Telecom: Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu zakona
Neprijatno smo iznenađeni navodima iznesenim u saopćenju američkog ministarstva finansija i trezora u dijelu obrazloženja uvedenih sankcija za gospodina Osmana Mehmedagića u kojem se spominje kompanija BH Telecom, saopćili su iz BH Telecoma.
16.03.2023. u 10:37
get url
text

- S tim u vezi, smatramo svojom obavezom da javnost upoznamo sa zakonskim i regulatornim okvirom u kojem djeluju svi operatori telekomunikacija u BiH, uključujući i BH Telecom. Operatori telekomunikacija, u skladu sa članom 4. Zakona o komunikacijama imaju obavezu da o vlastitom trošku osiguraju održavanje funkcije zakonitog presretanja telekomunikacijskih usluga i / ili djelatnosti koje obavljaju, kao i čuvanje i osiguranje telekomunikacijskih podataka.

VEZANI TEKST - Na crnoj listi SAD-a Osman Mehmedagić, Edin Gačanin i Dragan Stanković

Dakle, obaveza svih telekomunikacijskih operatora jeste da osiguraju sisteme koji će omogućiti provođenje funkcije zakonitog presretanja ovlaštenim agencijama, a sve u skladu sa pozitivnim propisima. Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative, a presretanje razgovora se može provoditi isključivo po naredbi nadležnog suda - saopćili su iz BH Telecoma.

S obzirom na navedeno, pozivaju Ambasadu SAD-a da što prije sve dokaze, informacije i saznanja o eventualnoj zloupotrebi telekomunikacijskog sistema BH Telecoma dostavi nadležnim pravosudnim institucijama BiH jer tvrdnje iznesene u obrazloženju nanose nemjerljivu reputacijsku štetu našoj kompaniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.