open-navfaktor-logo
search
Rizično poslovanje
BHRT na rubu opstanka uprkos mjerama štednje i smanjenju broja uposlenika
Finansijsko poslovanje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine  (BHRT) -  uprkos mjerama štednje na svim nivoima i smanjivanjem broja uposlenika – je krajnje rizično, ocijenjeno je na sjednici Upravnog odbora BHRT-a.
09.09.2022. u 10:26
get url
text

Zbog dugovanja prema BHRT-u po osnovu pripadajućeg prihoda od RTV takse i izvršenih usluga drugim korisnicima, obaveze prema dobavljačima rastu kao što su dugovanja za usluge grijanja, električne energije, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa i sl., ovu kuću dovodi na sami rub opstanka uz prijeteću nelikvidnost.

Problem je što BHRT ne može naplatiti milionska potraživanja koja premašuju 80 miliona konvertibilnih maraka. Ukoliko bi BHRT uspio naplatiti potraživanja od RTV takse, BHRT bi mogao izmiriti sve svoje obaveze, saopćeno je iz BHRT-a.

Finansijski problemi, kako dodaju, nadrastaju mogućnosti samog BHRT-a zbog neprovođenja Zakona o BHRT-u i Zakonu o sistemu javnog RTV emitiranja u BiH, za šta su odgovorne državne i entitetske vlasti.

- Upravni odbor apelira na donošenje adekvatnih zakonskih rješenja koji će dugoročno rješiti pitanje naplate RTV takse i stabilnog dugoročnog finansiranja. U protivnom, ova kuća koja je osnovana s nakanom da pokriva cijelu BiH, suočit će se sa prestankom rada, uprkos činjenici što je reforma javnog RTV servisa jedan od 14 uvjeta za ispunjavanja kriterija za integraciju naše zemlje u EU - navodi se u saopćenju UO BHRT-a.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.