open-navfaktor-logo
search
Kampanja
BHRT večeras emituje trosatni program prikupljanja pomoći stradalima u Turskoj i Siriji
Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) će večeras na svim svojim platformama emitovati trosatni posebni program posvećen prikupljanju pomoći za žrtve razornih zemljotresa koji su početkom februara pogodili Tursku i Siriju.
16.03.2023. u 10:48
get url
text

BHRT i Udruženje Pomozi.ba od 1. marta provode kampanju prikupljanja novca za stradale u prošlomjesečnim razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji, koja će kulminirati večeras specijalnom televizijskom emisijom u kojoj će sadržajima ukazati na ljude u potrebi, promovisati humanitarne akcije koje su dosad provedene i pozvati na pomoć pogođenima zemljotresom.

Emisija pod nazivom "Teleton" trajat će od 20 do 23 sata, a gledaoci, slušaoci i pratioci portala i društvenih mreža BHRT-a moći će telefonski donirati novac za stradale, pozivom na broj 17006.

U emisiji će učestvovati skoro 150 osoba iz političkog kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine. Podršku su dale i firme sa velikim novčanim donacijama.

Iz BHRT-a apeluju na sve privredne subjekte i pojedince iz javnog života da budu pokrovitelji ili partneri ovog projekta, te da u skladu s mogućnostima izdvoje unaprijed ili direktno u programu određenu sumu novca, učestvuju u programu, a sve s ciljem da bi se ukupna pomoć uvećala.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je kako ovo nije prvi put da BHRT radi ovakve projekte, te da je riječ o gestu solidarnosti za ljude koji su u nekoliko minuta ostali bez svega, kao i činjenici da i mala zemlja Bosna i Hercegovina želi pomoći.

Maja Arslanagić-Hrbat, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba, izjavila je kampanja pomoći građanima Turske i Sirije bila najuspješnija akcija iza koje stoji ta organizacija.

- U prvim trenucima kada smo pokrenuli akciju, podrška je zaista bila ogromna ali je u proteklom periodu sve splasnulo. Tako da definitivno nismo zakasnili s kampanjom. Štaviše, jako je potrebna. Sve moje kolege koje su proteklih dana bile ne samo u Turskoj nego i Siriji kažu da je situacija jako loša i da će tim ljudima pomoć trebati u dužem vremenskom periodu. Mi ćemo čitavu godinu pružati pomoć stanovnicima ove dvije zemlje - rekla je Arslanagić-Hrbat.

Da bi pomoć što prije stigla do unesrećenih iz BHRT-a su odlučili da pomoć ide direktno na račune udruženja Pomozi.ba. Iz istog razloga koristit će humanitarni broj telefona 17006.

- Da bismo dosegnuli do što većeg broja građana Bosne i Hercegovine BHRT će bez naknade omogućiti svim televizijskim i radijskim kućama da preuzmu ovaj program, a portali će to moći učiniti putem linka sa zvaničnog YouTube kanala BHRT-a na svojim platformama - naveli su iz BHRT-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.