open-navfaktor-logo
search
Odluka već donesena
Biber i Bektić: Notorna je laž da se Vlada FBiH konsultovala sa ESV-om o najnižoj plaći, a zakon izričito kaže da mora
U Službenim novinama Federacije BiH objavljena je odluka Vlade Federacije BiH o najnižoj plaći u FBiH od 619 KM u kojoj stoji kako je odluka na hitnoj sjednici 29. decembra 2023. godine donesena "nakon konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem FBiH", a što je u razgovoru za Faktor demantirao Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH.
04.01.2024. u 13:51
get url
text

- Apsolutno netačno! Ja ne znam iz kojih razloga, ali to je apsolutno netačna informacija prenesena javnosti. Apsolutno nije bilo nikakvih konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim vijećem. Možda su se oni nešta pojedinačno sa nekim konsultovali, ali to je protivzakonito! U Zakonu izričito piše da mora na sjednici ESV izvršiti konsultacije u vezi s najnižom plaćom, a sjednica niti je bila zakazana niti je bilo konstituisano Ekonomsko-socijalno vijeće zato što Vlada još nije raspoložena da vodi socijalni dijalog na takav način - kategoričan je Biber.

VEZANI TEKST - Ništa od 1.000 KM: Vlada FBiH odlučila da će 619 maraka biti najniža plaća u 2024. godini

Mevludin Bektić, predstavnik 19 granskih sindikata, potvrdio je da nije bilo sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća.

- Notorna je laž da je konsultiran ESV. Ponovo su izostavili socijalni dijalog. Evo kako je uspostavljena nova vlast, mi nismo imali nijednu sjednicu ESV-a gdje bismo razmatrali i usklađivanje najniže plaće u FBiH. Degutantno je da govorimo o iznosu kada znamo da je u RS-u donesena odluka da najniža plaća iznosi 900 KM.

Nema dobre namjere da se podigne najniža plaća. To je na sramotu, to je fingiranje BDP-a i inflacije, potrošačkih cijena. Trebalo bi da se poveća najmanje 12 do 15 posto minimalna plaća u odnosu na postojeću. Postojeći iznos je nedostatan kada govorimo o stvarnim potrebama radnika i vrijeme je došlo da se ta uredba stavi ad acta i da se uspostave novi parametri u smislu iznosa minimalne plaće - rekao je Bektić.

Predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića smo pitali da li je njih Vlada FBiH konsultirala kod utvrđivanja iznosa najniže plaće u FBiH.

- Da, bili smo u toku i ne mislimo da je ovo dobra varijanta jer su iz Vlade FBiH insistirali da se minimalna plaća i ovaj put izračuna po metodologiji koju je pripremila i utvrdila prethodna Vlada FBIH. Nažalost, obični radnici ne kupuju osnovne životne namirnice po metodologijama nego prema stvarnim potrebama. Očekujemo što prije usvajanje fiskalnih zakona i minimalnu plaću višu od 1.000 KM te da bude u skladu sa ovim visokim cijenama. Da naglasimo još jednom, ovaj utvrđeni iznos je apsolutno neprihvatljiv za SSSBiH - rekao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.