open-navfaktor-logo
search
Socijalni dijalog
Biber: Nije dobro da se pripremaju zakonska rješenja bez ESV-a, Vlada FBiH šalje lošu poruku
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij Federacije je jedina institucija gdje sva tri socijalna partnera, vlast, poslodavci i sindikati direktno razgovaraju o najvažnim problemima, onima koji se tiču građana. Nova Vlada Federacije BiH imenovana je 28. aprila i do danas nije održana niti jedna sjednica ESV-a za teritorij FBiH.
09.08.2023. u 20:35
get url
text

- Pokušao sam na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH , dva puta da organiziramo Kolegij ESV-a da bi se dogovorili za organiziranje konstituirajuće sjednice ESV-a. Iz Vlade nije dobijen nikakav odgovor, a više mjeseci je kako je nova Federalna vlada imenovana - govori nam Edhem Biber, predsjednik ESV-a za teritorij Federacije BiH.

Upitali smo da li Vlada FBiH može birati sa kim će razgovarati jer Savez samostalnih sindikata BiH je podijeljen na dvije struje. Na jednoj strani je predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović i nekoliko sindikata a na drugoj Mevludin Bektić koji predstavlja veći broj granskih sindikata.

VEZANI TEKST - Bektić: Šatoroviću je istekao mandat; Šatorović: Istekao je i mnogim predsjednicima stranaka pa...

- Ne može Vlada FBiH birati ko će joj biti partner u socijalnom dijalogu. Imaju propisi, Zakon o radu FBiH koji propisuje na koji način se utvrđuje reprezentativnost onih koji su reprezentativni sindikati, poslodavci. Oni učestvuju u tom socijalnom dijalogu.

Nemam informaciju da je bilo ko pokrenuo tu inicijativu da se utvrđuje reprezentativnost nekog socijalnog partnera, u ovom slučaju sindikata. I ako neko misli da ima neko drugi reprezentativnost, mora se ući u taj proces što prije. To se može brzo uraditi i imate čistu situaciju - govori Biber i dodaje:

- Prema međunarodnim konvencijama niti jedan socijalni partner ne smije na bilo koji naćin utjecati na sastav i rad drugog socijalnog partnera. Svaki socijalni partner je neovisan u određivanju svoje delegacije tako da ne može Vlada niti bilo ko drugi utjecati na to. Ali može se izraziti sumnja i tražiti eventualno utvrđivanje reprezentativnosti u vezi sa tim.

Kaže kako mu nije poznato zašto do sada nije utvrđena reprezentativnost.

- Vidimo da ima niz zakonskih rješenja koji se itekako tiču sva tri socijalna partnera i poslodavaca i sindikata, porezni zakoni koji se najavljuju, zakon o trgovini... Mislim da ovi zakoni ne bi trebalo da uđu u parlamentarnu proceduru prije nego ESV da svoje mišljenje o tome -kaže BIber.

Odgovorio je na pitanje kako gleda na odnos aktuelne Vlade FBiH prema ESV-u.

- To je vrlo loša poruka. Ne znam zašto ne reagiraju neki međunarodni faktori, jer jedan od važnih prioriteta koje je postavila Evropska unija jeste vođenje socijalnog dijaloga. Dakle, nije dobro da se pripremaju zakonska rješenja a da se socijalni partneri dopisuju preko medija ili daju komentare. To nije dobro, to nije praksa nigdje u Evropi a evo kod nas je tako trenutno - govori Biber.

Osvrnuo se na rad Vlade FBiH u ranijem sazivu kao socijalnog partnera u ESV-u.

- Mi smo tada i u situaciji kad je bio COVID imali online sjednice. Rad nije bio idealan ali zaista one najvažnije stvari su se raspravile. Socijalni partneri su imali priliku da razgovaraju međusobno na jednom mjestu, donose odluke, daju mišljenja. Nekad su se slagali ali nekada ne, ali dijalog je bio poprilično intenzivan - rekao je Biber.

Pojasnio je važnost ESV za FBiH.

- To je jedina institucija gdje sva tri socijalna partnera, poslodavci, sindikati i prestavnici vlasti razgovaraju o najvažnim problemima a ekonomski i socijalni zakoni su najvažnije stvari koje zanimaju građane, uključujući i plaće... To je jedino mjesto gdje direktno oni razgovaraju kako bi se došlo do rješenja koje može zaživjeti ako se donese u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine - rekao je BIber.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.