open-navfaktor-logo
search
Predsjednik CIGRE
Bičakčić: Kinezi ne odustaju od Bloka 7, spremni su dati i finansijske garancije, ali Vlada FBiH odgađa odluku
Kinezi nisu odustali od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, potvrdio je za Faktor Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE.
26.10.2023. u 08:40
get url
text

VEZANI TEKST - Famozni Blok 7: EPBiH priprema teren za izlazak iz posla s Kinezima, zna li kako vratiti 214 miliona KM poreznih obveznika

U proteklih nekoliko dana u Neumu je održano 16. savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE, a generalni pokrovitelj bila je kineska kompanija China International Energy Group.

- China International Energy Group je državni energetski konglomerat koji objedinjava niz kineskih kompanija, a zapošljava stotine hiljada radnika. Vode sve investicije na Balkanu, uopće u ovom dijelu jugoistočne Evrope – kaže Bičakčić.  

Kinezi su uključeni u niz različitih elektroenergetskih projekata u BiH.

Edhem Bičakčić

- Blok 7 u Tuzli, vjetroparkovi kod Livna, hidroelektrane Bistrica, Ulog…, sve su to projekti u kojima su angažovani Kinezi. Oni još vjeruju u projekat Blok 7, ponovili su da nakon izlaska iz posla General Elektrica, čiji je dio bila proizvodnja kotla, turbine i generatora, imaju adekvatnu zamjenu u firmi iz Šangaja.

Tvrde da mogu uraditi posao i ispuniti zadate uvjete i postići nivo od 42 posto iskoristivosti – ističe Bičakčić.

VEZANI TEKST - Mešalić: Cilj "Trojke" zajedno sa HDZ-om je ugasiti TE Tuzla i rudnik, izgradnja Bloka 7 ih ne zanima

Spremni su, kako naglašava Bičakčić, dati i finansijske garancije za Blok 7, investiciju vrijednu skoro 1,5 milijardi KM.

- Na pitanje hoće li dati finansijske garancije, Kinezi su odgovorili potvrdno. Sada je do nas, odnosno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja odgađa izjašnjenje o tome šta namjerava s Blokom 7 – podvukao je Bičakčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.