open-navfaktor-logo
search
Stručnjak za energetiku
Bičakčić o smjenama u EPBiH, problemima ove javne kompanije, Bloku 7, Kinezima, novom zakonu...
Nekadašnji direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Edhem Bičakčić u razgovoru za Faktor kaže kako su promjene, odnosno smjene u upravljačkoj strukturi ovog javnog preduzeća bile očekivane.
04.08.2023. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Sanel Buljubašić imenovan za v.d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH

- Nova vlast postavlja svoje ljude, to je uobičajena praksa. Važno je da EPBiH upravljaju stručni ljudi, u ovom konkretnom slučaju jednim dijelom je zadovoljeno. Neke od rukovodećih ljudi ne poznajem.

U svakom slučaju, novo rukovodstvo EPBiH ima priliku da krene u reforme na tragu i posljednjih usvojenih zakona u Parlamentu Federacije BiH koji se tiču elektroenergetskog sektora - rekao je nekadašnji premijer FBiH.

Očekuje da će ova promjena u vrhu EPBiH biti pozitivna, ali i da novo rukovodstvo čeka, kako ističe, mnogo naslijeđenih problema.

VEZANI TEKST - Andelija: Ja sam i pozvao Vladu FBiH da smijeni upravu EPBiH jer nismo htjeli raditi ništa protivzakonito

- Uprava mora strateški postaviti stvari u EPBiH. S druge strane, ima dosta toga naslijeđenog koje se mora rješavati. Razvoj distrubitivne mreže, izgradnja solarnih elektrana, sve je to u zastoju. Imamo stotine zahtjeva koji su na čekanju, obustavljenih postupaka, a njihovo stavljanje u funkciju omogućit će nam brži put do evropskih fondova - naglašava Bičakčić, koji ima višedecenijsko bogato iskustvo u elektroenergetskom sektoru. 

Poseban problem predstavlja naslijeđe unutar rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH, kao i situacija s Blokom 7 Termoelektrane Tuzla koja je dosad, na ime avansa kineskim paretnerima, koštala više od 200 miliona KM novca poreskih obveznika.

VEZANI TEKST - Karajbić: Blok 7 je u ingerenciji Vlade FBiH, a ne Parlamenta, moraju dati odgovore na važna pitanja

- Godinama se samo priča, a skoro ništa ne radi na restrukturiranju rudnika. Pored toga, prethodna Vlada FBiH je ostavila neriješenu situaciju s Blokom 7. Ova Vlada FBiH to mora riješiti, prije svega vratiti autonomiju EPBiH za velike projekte, tu svakako spada i Blok 7. Nije samo problem Blok 7, imamo i sudski postupak kada je u pitanju Vranduk, investicijski ciklus je u zastoju, stalo se i s izgradnjom vjetroelektrana.

Kada je u pitanju Blok 7, moram napomenuti da kineski partner nije mogao ispoštovati ugovor kada je iz njega izašao američki General Elektric. Kinezi su ponudili da umjesto Amerikanaca u posao uđe firma iz Šangaja. S obziorom da Kinezi ne mogu ispoštovati ugovor, trebalo bi se insistirati da spuste cijenu za 20 posto. Istovremeno, treba se ići prema Energetskoj zajednici i tražiti da pokaže veću fleksibilnost, s obzirom da se iz TE Tuzla grije značajan dio Tuzlanskog kantona - objašnjava on.

VEZANI TEKST - Zapad sve više pritišće BiH da odustane od termoelektrana, zašto bi Blok 7 ipak bio isplativ

Elektroprivreda BiH je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila gubitak od 24 miliona KM. Bičkačić kaže da je to bilo očekivano.

- Vidite, EPBiH je 2022. završila s pozitivnim poslovanjem jer su u tom periodu bile veoma visoke tržišne cijene na međunarodnim berzama. Sada je cijena znatno manja, stotinjak eura po megavatu, tako da i uprkos većem izvozu nije moguće ostvariti značajniju dobit.

Pored toga, u FBiH je nužno napraviti tarifne reforme, to se ne može godinama odgađati - smatra Bičakčić. 

Ističe kako nedavno usvojena zakonska rješenja pružaju priliku i i širem sloju stanovništva da se upusti u proizvodnju električne energije u vlastitoj režiji.

VEZANI TEKST - Dom naroda usvojio Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH

- To su omogućavali i raniji zakoni, samo što je sada moguće i prodavati struju. Znači, potrebno je imati zemljište ili krov u svom vlasništvu ili najmu, sve potrebne dozvole, registrovanu firmu i onda se dolazi u situaciju da pojedinac proizvodi struju jačine od 23 kilovata do jednog megavata.

Kada vlasnik objekta sklopi ugovor sa operatorom za probni rad do šest mjeseci, cijena je 12,59 feninga. Neophodno je dobijanje licence od Državne regulatorne komisije za električnu energiju - DERK. Nakon toga može se prodavati električna energija licenciranim trgovcima, i EPBiH je jedan od njih. Treba imati strpljenja, povrat novca i zarada može se očekivat tek za šest, sedam godina - istakao je Bičakčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.