open-navfaktor-logo
search
Uvoz diktira sve
Bićo: Gase se farme, proljetna sjetva upitna zbog neusvajanja budžeta FBiH
- Bude li dodatno kasnilo usvajanje budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u Parlamentu FBiH, proljetna sjetva doći će u pitanje kao i njen kvalitet, a ceh će na kraju platiti građani koji će i domaću hranu plaćati skuplje - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.
30.01.2022. u 08:51
get url
text

VEZANI TEKST - Otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda stagniraju godinama

Prema njegovim riječima, u prijedlogu budžeta FBiH koji je sačinila Vlada, vraćenog u parlamentarnu proceduru u formi nacrta, predviđen je rekordan iznos za poljoprivredu.

- Radi se o sumi od 101 milion KM, prošle godine bilo je 87 miliona. To je najviše do sada, ali ne i dovoljno. Možda bude i veći iznos kada se prijedlog budžeta nađe pred parlamentarcima.

Nije dobro što se kasni s njegovim usvajanjem, pogotovo ako zbog političkih blokada ne bude usvojen ni u februaru. I kada se usvoji, potrebno je vrijeme za utvrđivanje načina raspodjele, a sjetva treba početi već u martu. Sve je drastično poskupjelo, gorivo, đubrivo, sjemena, poljoprivrednici nemaju novca da to kupuju - naglašava Bićo.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH

Poseban problem imaju proizvođači mlijeka.

VEZANI TEKST - Bićo o olakšicama: Košarac i poljoprivrednici iz RS-a izuzimanjem zemalja CEFTA-e rade za Srbiju

- Gase se farme, nestaje stočne hrane, koncetrat je preskup. S druge strane, otkupne cijene stoje na istom nivou već desetak godina. Ponavljam, ceh će na kraju platiti i građani jer nam prekomjerni uvoz sve diktira.

Postoje naznake da će Vlada FBiH intervenisati određenim subvencijama i u tom slučaju cijene bi ostale na današnjem nivou. U suprotom, bit će katastrofa - poručuje Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.