open-navfaktor-logo
search
Politika i poljoprivreda
Bićo: Hoćemo mjere i za uvoz iz Srbije; Bakajlić: Dodik nam je obećao blokadu usvajanja budžeta
Ukoliko se u ovoj sedmici ne uvedu posebne zaštitne mjere na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, 4. maja organizovat ćemo proteste, najvjerovatnije ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine ili Predsjedništva, kaže Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH.
29.04.2021. u 07:43
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici ogorčeni: Izdalo nas je Vijeće ministara, imamo pitanje za Sattlera, Košarac štiti Srbiju

- Imali smo razgovore sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji nam je obećao da će srpski predstavnici u državnim institucijama blokirati usvajanje budžeta ukoliko se ne postigne dogovor o uvođenju zaštitnih mjera. Ako se ne uvedu mjere, dolazimo u Sarajevo 4. maja na proteste - poručuje Bakajlić, koji je i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

S druge strane, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, tvrdi suprotno.

- Protesta, po svemu sudeći, neće biti. To je bar trenutni stav nas iz FBiH. Zašto? Ministar Staša Košarac ide protiv države, ne želi predložiti zaštitne mjere i za zemlje CEFTA-e. Razlog je jednostavan i odavno poznat - štiti Srbiju. Košarac kaže da mi iz FBiH želimo na mala vrata uvesti državno ministarstvo ili neki drugi organ koji bi se na nivou BiH brinuo o poljoprivredi.

Griješi, mi želimo na velika vrata oformiti takvo tijelo ili organ, nebitno, jer bi nam to svima u BiH pa tako i kolegama u RS-u mnogo pomoglo. Za tu ideju imamo podršku poljoprivrednika iz RS-a. Lakše bismo išli prema Evropskoj uniji, nadležni u Briselu bi imali jednu adresu za razgovore, a ne kao sad više od deset - naglašava Bićo.

Dodaje da je upoznat sa sastankom Dodika i poljoprivrednika iz RS-a.

- Znam da im je Dodik obećao da neće biti državnog budžeta ako se ne usvoje zaštitne mjere. To nije uvjet, nego ucjena, a mi na to ne pristajemo. Evo, poručujem Dodiku i njegovim istomišljenicima: "Blokirajte usjavanje budžeta, ali znajte da je novac potrebniji RS-u nego FBiH" - tvrdi Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.