open-navfaktor-logo
search
Poljoprivrednici
Bićo: Ne znamo koliko ide za poticaj poljoprivredi u ovoj godini, nema ni programa raspodjele
Poljoprivrednici u Federaciji BiH, iako je usvojen Budžet FBiH za ovu godinu, još ne znaju koliko novca ide za poticaj poljoprivredi. 
13.02.2023. u 07:45
get url
text

"Došli do pola februara, a raspodjele nema" 

- Ni Dedić niti bilo ko drugi kompetentan nije objasnio koliko nakon usvojenog Budžeta FBiH sa amandmanima ide za poticaj poljoprivredi. Prijedlog Vlade FBiH je bio 160 miliona KM čime se kršio zakon jer to nije minimum od tri posto za poljoprivredu od ukupnog budžeta. Ni Parlament FBiH to nije popravio. Imaju neka dodatna četiri miliona KM, objašnjenja nema.

Da bude tragedija bude još veća, došli smo do pola februara, a ni blizu nema programa raspodjele tih 160 miliona, parlamentarci kažu 164 miliona KM, kako će ta četiri miliona KM raspoređivati, Bog dragi zna.

Sjetva je na pragu. Šta se događa ne znam, vidjet ćemo. Donijeli smo prijedlog kako treba da se rasporedi, hoće li uvažiti ili ne, ne znam - govori nam Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Pojašnjenje smo potražili od federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, međutim, odgovoreno nam je ispred Ministarstva, dok Dedić nije  odgovarao na naše pozive.   

"Ministarstvo je tražilo 200 miliona KM za poljoprivredu" 

- Ono što mi kao Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva možemo reći u vezi Budžeta Federacije BiH za poticaj poljoprivredi jeste da je članom 3. Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Federacije BiH, pored ostalog, propisana i visina novčane podrške od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda, koji ne obuhvataju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje Budžeta FBiH.

Vlada Federacije BiH je utvrdila Nacrt Zakona o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu kojim je za Poticaj za poljoprivredu utvrđen iznos od 160 miliona KM.

Parlament Federacije BiH je usvojio Budžet Federacije BiH za 2023. godinu na navedenom kodu - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – Poticaj za poljoprivredu u iznosu od 164 miliona KM, koji je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH - naveli su iz Ministarstva.

Odgovoreno je i zašto u Budžetu FBiH za poljoprivredu nije planirano 200 miliona KM, koliko su tražili poljoprivrednici.

- Što se tiče iznosa sredstava koji su tražili poljoprivrednici, kako navodite u visini od 200 miliona KM, prilikom prvog razmatranja nacrta Budžeta na sjednici Vlade FBiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je tražilo navedeni iznos za poljoprivredu. Konačnu Odluku o usvajanju Budžeta FBiH za 2023. godinu sa usvojenim amandmanima donio je Parlament Federacije BiH - odgovorili su. 

Nedovoljna podrška države 

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom, zastupnicom u Zastupničkom domu FBiH. 

- Za poticaj poljoprivredi u ovoj godini, prema usvojenom Budžetu FBiH i amandmanima, idu 164 miliona KM. Ovi koji su usvajali amandmane, oglušili su se na sve što smo naveli kao argument za neophodnost većih ulaganja u poljoprivredu.

Naši poljoprivredni proizvođači će biti suočeni sa nedovoljnom podrškom države i nastavit će se najvjerovatnije trend odlaska ljudi iz ovog sektora. Prosto je nevjerovatno ponašanje "Osmorke" koja se u podršci amandmanima kod donošenja Budžeta FBiH rukovodila isključivo interesima lokalnih zajednica iz kojih dolaze ne gledajući šta je sa nivoa FBiH generalno potrebno podržati strateški.

Ako je to kurs onih koji nam kazuju da su parlamentarna većina, aferim! - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.