open-navfaktor-logo
search
Amerika u akciji
Bidenova udarna petorka za pospremanje na Balkanu
Politička jesen na Zapadnom Balkanu donosi mnogo veće angažovanje američke administracije na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom.
24.10.2021. u 22:04
get url
text

Tako Sjedinjene Američke Države u našu regiju šalju udarnu petorku, piše jutarnji.hr. U Srbiju na funkciju ambasadora stiže prekaljeni diplomata Christopher Hill, svojevremeno jedan od najbližih saradnika Richarda Holbrookea, s kojim je zajedno radio na donošenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jeffrey Hovenier, trenutačno zamjenik ambasadora u Turskoj, imenovan je ambasadorom na Kosovu. U Sarajevo će uskoro stići Michael Murphy, koji je već radio u Ambasadi SAD-a u BiH. Odlično poznaje (ne)prilike u BiH, ali i u regiji. 

Bit će prisutan i James O'Brian, također radio na Dejtonskom sporazumu. Gabriel Escobar je posebni izaslanik za Balkan, iako mu je formalna dužnost "zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju". Donedavno je radio u Ambasadi SAD-a u Beogradu. 

Nedavno je boravio u Briselu gdje je s predstavnicima Evropske unije i NATO-a razgovarao o zajedničkom angažmanu na Balkanu.

Državni sekretar Antony Blinken, baš kao i predsjednik Biden, dobro poznaju politička dešavanja u regiji. S obzirom na to da se EU malo bavi, malo ne bavi regijom, čini se da Amerikanci preuzimaju igru.

Naravno, dva glavna zadatka za Amerikance su stabilizacija stanja u Bosni i Hercegovini i deblokada rada državnih institucija te rješavanje spora između Srbije i Kosova. To podrazumijeva da se smanji negativni utjecaj Rusije koja daje podršku secesionističkoj politici koja dolazi iz bh. entiteta Republika Srpska.

State Department, kao i Ambasada SAD-a u BiH ranije su najavljivali da će upotrijebiti sankcije prema onima koji podrivaju teritorijalni integritet i suverenost BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.