open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Evropsko vijeće odobrilo početak pregovora s BiH
Faktor/N1
21.03.2024. u 20:22
get url
text
Donijeta odluka o pristupanju pregovorima BiH s EU-om
Donijeta odluka o pristupanju pregovorima BiH s EU-om
Lideri država članica Evropske unije danas su u Briselu dali "zeleno svjetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, saznaje N1 nezvanično iz diplomatskih izvora.
Ovu odluku su donijeli na temelju preporuke Evropske komisije (EK).
To je večeras iz Brisela za FTV potvrdio i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto napominjući da i čeka zvaničnu odluku Vijeća.
Nedugo potom putem platforme X oglasio se i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.
- Vaše mjesto je u našoj evropskoj porodici. Današnja odluka je ključni korak naprijed na vašem putu prema EU. Sada treba nastaviti naporan rad kako bi Bosna i Hercegovina stabilno napredovala, kako vaš narod želi - naveo je Michel.
Podsjetimo, Evropska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.
Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su "zeleno svjetlo" otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo, prenosi N1.
Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.