open-navfaktor-logo
search
Proizvođač Pfizer
BiH ide u nabavku lijeka protiv COVID-19, iskazana potreba za 2.000.000 doza antivirusne terapije
Bosna i Hercegovina iskazala je potrebe za 2.000.000 doza antivirusne terapije, proizvođača američke kompanije Pfizer, kazao je to za Faktor dr. Dušan Kojić, pomoćnika ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCPBiH). Nakon dobijanja dodatnih informacija o efikasnosti lijeka te potrebnih odobrenja regulatornih tijela nadležne zdravstvene institucije BiH će zauzeti konačan stav. 
01.12.2021. u 15:21
get url
text

Uslijedilo je to nakon što je, prema riječima Kojića, Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao potpisik sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera u okviru Evropske unije, kooordiniralo nadležna entitetska ministarstva zdravstva i Brčko distrikta.

Dušan Kojić

- BiH je ovim ušla na listu čekanja za lijek protiv COVID-19, a sada čekamo detaljnije informacije o njegovoj kvaliteti i efikasnosti u liječenju COVID-19. S tim u vezi MCPBiH će u dogovoru sa entitetima i Brčko distriktom te zastupnikom kompanije Pfizer u našoj zemlji u toku naredne sedmice održati sastanak kako bismo dobili dodatne iformacije koje se tiču samog proizvoda – istakao je Kojić.

Na pitanje, koliko će koštati nabavka lijeka protiv COVID-19, Kojić odgovara kako se u ovom trenutku još ne zna cijena.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH jeste potpisinik sporazuma o zajedničkim javnim nabavkama, ali će naručioci i platioci tih doza biti entiteti, odnosno nadležna njihova ministarstva, i Brčko distrikt – kazao je Kojić.

Prim. dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba i pomoćnik federalnog ministra zdravstva, kaže kako će u narednom periodu Stručno savjetodavno tijelo za zarazne bolesti prisustvovati prezentacijama koje će provoditi kompanije, proizvođači lijeka protiv COVID-19, kako bi se bliže upoznali o studijskim ispitivanjima te samom dejstvu lijeka.  

- Nakon toga, kao i druge države, idemo u nabavku lijeka i za naše građane - dodaje Čerkez. 

Na pitanje, o kojim se kompanijama radi, Čerkez odgovara kako će prezentaciju vršiti predstavnici kompanija koje su u završnoj fazi istraživanja lijeka protiv COVID-19.

Goran Čerkez

- Treba istaći da nabavka lijekova neće biti moguća sve dok se ne završe sva potreba ispitivanja i dok ne budu dostupni na tržištu, a još nijedan od njih to nije. U fazi su finalna istraživanja, kada se ustvari može znati njihova učinkovitost u liječenju COVID-19. Na koji način će se lijek uvoziti, da li će to biti redovno ili interventno, još se ne zna - dodaje Čerkez. 

No, prije nego što i ovaj lijek bude dostupan građanima BiH, on će morati proći sve zakonom propisane procedure u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, lijek se na području naše države može staviti u promet tek onda kada, nakon izvršene kontrole, za to dobije odgovarajući dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.  

- Lijekovi protiv COVID-19 su novi i još nisu registrirani, što znači da će ih prije stavljanja u promet, trebati provjeriti, nakon čega će Agencija za lijekove i midicinska sredstva BiH, ako sve bude uredu, dati odgovarajuću dozvolu za njihovo stavljanje u promet na teritoriji države - kazao je Čerkez.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.