open-navfaktor-logo
search
Propust u Ministarstvu
BiH nema vjerodostojnu dokumentaciju o Pelješkom mostu
Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pripremilo je odgovor na zastupničko pitanje koje se tiče izgradnje Pelješkog mosta, tačnije njegove visine, što ne bi bilo neobično da zamjenik ministra prometa i komunikacija Nedžad Branković nije reagovao i napisao da taj odgovor "nije kompletan niti vjerodostojan".
11.03.2021. u 21:02
get url
text

Reakcija, odnosno mišljenje drugog čovjeka Ministarstva komunikacija i prometa objavljena je na web stranici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zastupničko pitanje se odnosilo na visinu Pelješkog mosta od vode do donjeg dijela površine mosta. U predloženom odgovoru Ministarstva navedeno je da je u pitanju visina od 55, odnosno 56 metara.

- Nejasno je na osnovu kojih dokumenata je navedena ova informacija. U prilogu je fotografija iz stručnog rada Marjana Pipenabhera "Projektiranje i analiza mosta Pelješac" iz koje je vidljivo da visina između vodnog ogledala i donje ivice konstrukcije mosta iznosi 53, a ne 55 metara, kako stoji u odgovoru Ministarstva – naveo je Branković u svom mišljenju u kojem ukazuje na propuste prilikom pripreme odgovora.

Mišljenje Nedžada Brankovića

No porazna je druga činjenica.

Naime, kontaktirali smo Brankovića, koji nam je kazao da je njegova reakcija zapravo interna prepiska i ne zna otkud je ovo došlo u javnost, ali da je suština u tome da Bosni i Hercegovini nikada nije službenim putem dostavljena tehnička dokumentacija po kojoj se gradi most, iako nam je u interesu da se to zna i da je ovo značajno pitanje za BiH.

- Samo tada se može, iz tog tehničkog dokumenta, vjerodostojno odgovoriti na zastupničko pitanje da li je profil onakav kakav je navodno dogovoren. Ja sam našao u objavljenom radu Marjana Pipenabhera da su to 53 metra, ali ni to nije oficijelan ni vjerodostojan dokument – dodao je Branković.

Mišljenje Nedžada Brankovića

Istakao je da je zbog toga predložio da ministar prometa i komunikacija Vojin Mitrović uputi dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH i zatraži da Hrvatska diplomatskim putem dostavi Izvedbeni projekat Pelješkog mosta, kao i podatke iz izvedenog stanja.

- To je trebalo davno uraditi, kada se počela priča o Pelješkom mostu. Ima tu i nekih drugih nedostataka, ali treba sjesti i sagledati sve u maniru dobrih susjeda – dodao je Branković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.