open-navfaktor-logo
search
COVAX mehanizam
BiH platila 1.232.000 vakcina, stiglo 332.640 doza: U MCPBiH objasnili šta će biti sa uplaćenim milionima
U Bosnu i Hercegovinu do sada je stiglo 3.948.830 vakcina protiv COVID-19, a najveći broj doza stigao je putem donacija, potom direktnih nabavki, COVAX mehanizma i EU4HEALTH programa, kazao je dr. Dušan Kojić, pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCPBiH).
17.02.2022. u 22:05
get url
text

Iako je ušlo blizu četiri miliona vakcina, naša zemlja ne može se pohvaliti visokim postotkom potpuno imuniziranih, koji u ovom trenutku, prema podacima dostupnim na stranici Our World in Data, iznosi svega 29 posto.

Građani nezainteresovani

Prema riječima Kojića, prvu dozu su primile 944.974 osobe (27,76 posto), obje doze 852.185 (25,04 posto), dok je trećom dozom vakcinisano 175.249 građana (5,15 posto od ukupnog stanovništva u BiH).

Dr. Dušan Kojić

- Ovi podaci ne obuhvataju bh. građane koji su se vakcinisali van granica zemlje u susjednim državama, čiji se broj kreće oko 35.000, što iskreno u konačnici značajno ne mijenja postotak vakcinisanih – dodaje Kojić.

Vakcina ima, ali je zainteresovanost građana za imunizaciju mjesecima unazad loša. Potvrdio je to danas i Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kazavši da su građani postali ravnodušni na COVID-19, a vakcine u međuvremenu propadaju.

Mnoge od tih doza BiH unaprijed je platila, a sada će entiteti i Brčko distrikt morati finansirati i njihovo uništavanje.

Naime, putem COVAX mehanizma BiH je naručila 1.232.000 doza vakcina i unaprijed platila po prosječnoj cijeni od 10,55 dolara, što kada se sabere iznosi 12.997.600 dolara, podatak je Ministarstva civilnih poslova BiH.

Do sada je putem tog mehanizma, kako navodi Kojić, u državu stiglo 332.640 doza ili 27 posto od ukupnog broja plaćenih vakcina.

To znači da BiH na raspolaganju od COVAX mehanizma ima još 899.360 doza vakcina. Ako se uzme u obzir (ne)zaiteresovanost građana za vakcinaciju, pitanje je – šta će biti sa tim vakcinama, odnosno novcem koji je uplaćen Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI)?!

- Tema COVAX mehanizma, odnosno naših aktivnosti unutar njega, bila je jedna od glavnih tema na zadnjoj konferenciji ministara u oblasti zdravstva, u toku kojeg je usvojen izvještaj o realizaciji u okviru mehanizma. Zatraženo je hitno održavanje sjednice Kordinacijskog odbora koji prati implementaciju sporazuma, a u pogledu razrješenja pitanja raspoložive ponude vakcina u okviru portofolio COVAX mehanizma, neutrošenog dijela novca BiH i mogućnosti otvaranja novog sporazuma, COVAX 2.0 model, uz zatvaranje postojećeg. BiH nije jedina zemlja koja nije zaprimila dovoljan broj doza u odgovarajućem trenutku i koja nije zadovoljna ponudom u portofoliu COVAX mehanizma. Stoga i sam GAVI predlaže promjenu sporazuma. Naša delegacija će vrlo brzo zauzeti zajednički stav i otići u Ženevu u predstavništvo GAVI-ja kako bismo definisali naš način daljeg djelovanja u okviru COVAX mehanizma. Iako COVAX ne daje željene rezultate, smatramo da ne treba odmah i u potpunosti izaći iz njega jer ne znamo šta nam u budućnosti može ponuditi (lijekove i vakcine nekih drugih proizvođača) – objasnio je Kojić.

Ugovor o povjerljivosti

S obzirom na to da je BiH svaku dozu dvije vrste vakcina, koje su došle kroz COVAX mehanizam, a to su Pfizer i AstraZeneca, platila manje od prosječnih 10,55 dolara, zanimalo nas je, koliki je ustvari iznos koji bi trebao biti vraćen?

No, Kojić kaže kako o iznosima doze ne može javno govoriti jer je, dodaje, "potpisan ugovor o povjerljivosti".

- Nije državna tajna, ali je ugovor takav i moramo ga poštovati – ističe.

Na kraju razgovora iz Ministarstva civilnih poslova BiH rekoše nam da u BiH uskoro, putem EU4HEALTH programa, stižu četiri nova vozila marke Toyota, a koristit će se za prijevoz vakcina.

- Na osnovu iskazanih potreba, dva vozila pripast će Federaciji BiH, a dva entitetu Republika Srpska. Sredstva koja smo dobili kroz EU4HEALTH program, a radi se o 13.775.280 eura, vrlo su značajna, jer se radi o jednoj kompletnoj akciji koja nam omogućava da nabavimo sve što nam je potrebno i vezano ne samo za vakcine nego i vakcinalni materijal i jačanje kapaciteta hladnih lanaca kako za ovu tako i za buduće javnozdravstvene prijetnje – kazao je Kojić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.