open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
BiH preporučuje svojim građanima da otkažu putovanja u Italiju
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine aktivno prati situaciju i komunicira s diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u vezi sa stanjem širenja koronavirusa u Evropi i svijetu.
24.02.2020. u 18:10
get url
text

Ministarstvo preporučuje svim građanima Bosne i Hercegovine koji namjeravaju putovati u Italiju da otkažu svoja putovanja, a onima koji putuju nazad u BiH, da se jave najbližim centrima javnog zdravstva.

Građani BiH koji se trenutno nalaze na teritoriji Italije, potrebno je da prate preporuke Civilne zaštite i zdravstvenih ustanova Italije, te da prilikom eventualnog povratka u BiH prijave Graničnoj policiji BiH, na graničnim prelazima, tačno mjesto i dužinu prethodnog boravka, kako bi se mogle preduzeti mjere preventivne zdravstvene zaštite.

Generalni konzulat BiH u Milanu za sada nema informacija da među zaraženim koronavirusom u Republici Italiji ima državljana BiH.

Svim BiH građanima se preporučuje da prate sve upute lokalnih vlasti, naročito sa zvanične internetske stranice Ministarstva zdravstva Italije VIDEO i drugih ministarstva zdravstva u zemljama u kojima borave. Također, molimo da se za više informacija o javnom zdravstvu i stanju širenja virusa posjeti stranica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti VIDEO

Kao što je već poznato, WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) proglasila je 30. januara 2020. godine epidemiju korona virusa (covid-19) kao "vanredno i urgentno stanje u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou".

Do sada su registrirane desetine hiljada oboljelih je u Kini, te više potvrđenih slučajeva oboljelih i u zemljama EU.

Italija je s najviše oboljelih od koronavirusa do sada, te je vlada posegla za drastičnim mjerama, uvela vanredne mjere i u potpunosti zatvorila deset gradova jugoistočno od Milana. Broj oboljelih do sada je viši od 150, te ima i preminulih. Vlasti u Italiji su najavile prekid svih direktnih aviolinija s Kinom. Također su poduzeli restriktivne mjere u 11 gradova i lokaliteta: Codogno, Casapusterlengo, Castiglione d’Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Somaglia, San Fiorano, Terranova dei Passerini i Vo Euganeo.

Za ove lokalitete su: suspendirane sve javne manifestacije, suspendirane sve komercijalne aktivnosti (zatvoreni svi trgovinski centri, osim onih od prvog prioriteta),  suspenzija svih aktivnosti u firmama koje su u "zoni zaraze" i suspenzija svih sportskih aktivnosti.

U navedenim gradovima suspendiran je i javni prijevoz. Također, škole i univerziteti u pojedinim gradovima su zatvoreni do početka marta. Na svim većim aerodromima u Italiji, a prema uputama Ministarstva zdravlja, mjeri se tjelesna temperatura svim putnicima koji dolaze u Italiju.

Ministarstvo zdravlja i predsjednik regije Lombardija izdali su Dekret koji sadrži hitna uputstva u vezi s epidemiološkom krizom, kojom se nalaže odgađanje svih manifestacija, okupljanja na javnim mjestima, te okupljanja kulturnog, sportskog i vjerskog karaktera, te se nalaže obustavljanje svih edukativnih i turističkih putovanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.